Svijet

Gori nebo i zemlja u Donbasu, Rusi koriste stravično oružje: Pogledajte snimak užasavajućeg napada

Rusi su pojačali napade na Donbas jer žele po svaku cijenu osvojiti preostale dijelove pokrajina Donjeck i Lugansk. Zadnjih nekoliko dana non-stop se trese nebo i zemlja od žestoke ruske artiljerijske paljbe koja za sobom ostavlja spaljenu zemlju.

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je snimku za koju navode da prikazuje kako Putinova vojska žestoko granatira ukrajinske položaje u Donjecku termobaričkim oružjem.

„Ruski TOS-1A granatirao je ukrajinske položaje u blizini Novomihajlovke u regiji Donjeck. Ovako izgleda najveći i najstrašniji rat 21. vijeka. Ukrajina je spremna uzvratiti udarac. Da bismo to učinili, trebamo MLRS (višecjevni raketni sistem) NATO-a. I to odmah! – navodi uz snimak Ministarstvo odbrane Ukrajine, prenosi Slobodna Dalmacija.

Termobarično oružje poznato je i kao aerosolna bomba. Radi se o dvostepenom streljivu koje usisava kisik iz okolnog zraka za stvaranje eksplozije iznimno visoke temperature. Konvencionalne bombe sadrže četvrtinu eksploziva i tri četvrtine oksidatora, dok se termobarične bombe skoro u potpunosti sastoje od eksploziva.

Naboj prve faze distribuira aerosol sastavljen od goriva na bazi ugljika do sitnih metalnih čestica. Drugi naboj pali taj oblak, stvarajući vatrenu kuglu, ogroman udarni val i vakuum dok usisava sav okolni kisik. Taj eksplozivni val može trajati znatno duže od konvencionalnog eksploziva i sposoban je dezintegrirati ljudska tijela. Od njenog djelovanja ne štite ni rovovi ni zakloni.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba ove je sedmice govoreći na marginama sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu tražio da im Washington žurno pošalje višecijevne raketne sisteme.

„Drugi će onda slijediti taj primjer”, rekao je Kuleba koji kaže da bi situacija na bojišnici mogla eskalirati.

“Ako ne dobijemo višecijevne raketne sisteme što je prije moguće, situacija u Donbasu će postati još gora nego što je sada”, poručio je.

Nije ovo prvi put da Rusi bacaju termobarične bombe, njima su gađali i mariupoljsku čeličanu Azovstal, kao i druge dijelove Ukrajine.

Termobarična punjenja dolaze u različitim veličinama. Manje bombe koje se ispaljuju s kamionskih ili tenkovskih lansera obično se koriste za razbijanje bunkera i utvrđenih odbrambenih položaja, no nisu baš učinkovite protiv tenkova. S nekoliko punjenja može se za par minuta poravnati cijelo gradsko naselje. Ima i ekstremno velikih varijanti bombe koje se bacaju iz aviona, dizajniranih za uništavanje špilja i podzemnih tunelskih kompleksa. Uprave takve su bacane u Azovstalu, piše Slobodna Dalmacija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare