bezvremenski šarm

Gradić Chefchaouen: Najbolje čuvana tajna Maroka

Marokanski Chefchaouen je izgrađen još 1471. godine, na obroncima gorja Rif, kao mala srednjovjekovna utvrda kojom se tadašnje stanovništvo trebalo odbraniti od Portugalaca.

Oko te tvrđave nikao je grad specifičan po svojoj arhitekturi i zidovima u svim nijansama plave čije su fotografije obišle svijet.

UNESCO je 2013. odlučio da je i hrana fantastična te ga je s kulinarskim tradicijama nekih drugih mediteranskih država uključio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Kroz stoljeća grad je za strance bio potpuno zatvoren, čak i pod prijetnjom smrću, a to je i jedan od razloga zašto je arhitektura posebno očuvana. Danas se u gradu nalazi više od 200 hotela koji nude smještaj turistima no unatoč tome ovaj marokanski gradić posjeduje neki bezvremenski šarm.

Jedna teorija kaže da su zidove u plavo obojili jevreji koji su kao izbjeglice tridesetih godina prošlog stoljeća doselili u grad, a za njih je plava boja značajna kao simbol vjere i povezanosti s Bogom. Druga teorija otkriva praktičniju stranu plavih zidova kojim se željelo zavarati komarce.

Najljepše ulice kojim vrijedi prošetati i gdje su nijanse plave najdojmljivije su Al Hassan Onsar i Rue Outiw te uske stepenice ulice Rue Bin Souaki.

Grad vrvi džamija, a ona najljepša i najveća među njima je Velika džamija izgrađena u 15. stoljeću. Prepoznatljiva je po svojim veličanstvenim tornjevima.