Vijesti

Grlić-Radman ponovo o BiH: Centralističke tendencije nekih političara iz redova Bošnjaka mogu dovesti do nestabilnosti.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman u razgovoru za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung se dotakao i Bosne i Hercegovine te političke situacije koja trenutno vlada u zemlji.

Grlić-Radman je nazvao funkciju visokog predstavnika u BiH ostatkom prošlosti.

“Kao relikt neposrednog poslijeratnog vremena, funkcija Visokog predstavnika je danas manifestacija nedostatka demokratije u političkom životu ove zemlje”, rekao je Gordan Grlić-Radman.

FAZ piše kako se u Hrvatskoj s pozornošću prati dolazak novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Grlić-Radman je bio suzdržan o nedavnoj odluci Valentina Inzka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i ratnih zločina.

“Bosna i Hercegovina nije mjesto za eksperimente. To kažem ne samo kao ministar vanjskih poslova Hrvatske nego neko ko ie u BiH i rođen i čija porodica od tamo potječe” rekao je Grlić-Radman pa dodao:

“Funkcija Visokog predstavnika ima pravo upotrijebiti Bonnske ovlasti ali njihova primjena predstavlja demokratski deficit koji nije u skladu s europskim ambicijama Bosne i Hercegovine”, rekao je Grlić-Radman.

Hrvatski ministar vanjskih poslova smatra da centralističke tendencije nekih političara iz redova Bošnjaka mogu dovesti do nestabilnosti.

“Centralistički pristup bi u BiH mogao voditi ka nestabilnosti. Jer ko bi zapravo bio nositelj bosanskohercegovačke državnosti kada bi samo vrijedilo pravo brojčano najjačeg konstitutivnog naroda”, rekao je Grlić-Radman.

Grlić-Radman smatra da određene snage vjeruju da mogu od Federacije BiH stvoriti “centralistički i unitaristički ustrojeni bošnjački entitet”.

Hrvatski ministar vanjskih poslova je ustvrdio kako Zagreb već godinama promatra “otvorenu praksu” isključivanja Hrvata iz procesa donošenja političkih odluka.

“To se manifestira i time što jedan dio Bošnjaka pri izboru tročlanog državnog predsjedništva bira kandidata koji je samo prividno hrvatski kandidat ali u stvarnosti zastupa bošnjačke interese”, navodi FAZ Grlić-Radmana.

“Brojčana nadmoć Bošnjaka vodi tome da kandidat kojeg podržava većina Hrvata nema izgleda”, kaže Grlić-Radman.

Hrvatski ministar vanjskih poslova smatra kako je potrebno izvršiti izmjenu Izbornog zakona kako Hrvati ne bi mogli biti preglasani pri izboru državnog predsjedništva i parlamenta.

Grlić-Radman je naglasio i kako unutar EU “raste podrška” ovakvom pristupu te je optimističan povodom mandata Christiana Schmidta.

“Mi se radujemo saradnji s Christianom Schmidtom i sigurni smo da će zajedno s EU-om i SAD-om legitimne predstavnike konstitutivnih naroda ohrabriti na sklapanje kompromisa”, zaključio je Grlić-Radman u razgovoru za FAZ.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare