Vijesti

Hadžifejzović nakon kazne RAK-a: Draško, ne plaćamo seks! Jeftin si! Ganjat ćemo te do Strazbura

Vlasnik i glavni urednik Face TV-a Senad Hadžifejzović obratio se direktoru RAK-a Drašku Milinoviću, nakon što je objavljeno da će RAK kaznti Face TV sa 15.000 KM.

"Ako je to seks, Draško – ne plaćamo seks. Usput, jeftin si. Prva cijena - one nedjelje kada si nam presudio, bio si skuplji. Zašto spuštaš cijenu za verbalni seks? Neeee", kazao je Hadžifejzović.

Rak sistema

"Rekosmo neku noć u ovoj emisiji da RAK razjeda, uništava naše društvo. Rak društva, rak sistema, rak vlasti. I mi imamo rak. Rak koji razara medije. Regulatorna agencija - RAK, kaznila je FACE s 15.000 maraka. Nemamo pojma zbog čega. Zato što smo rekli „umiriti“, zato što smo figurativno, medijski dozvoljivo, u okviru medijskih sloboda, simbolično kao opsovali u programu direktora RAK-a Draška i političke mu šefove - Dodika, Čovića i Izetbegovića, zato što je jedan drugi Senad novinar u našem programu rekao da bi trebalo Senada…

„Visoka kazna FACE televiziji je osveta zbog kritičkog odnosa televizije prema direktoru RAK-a Drašku Milinoviću“ - zvanično objavljuje Vijeće za štampu u BiH. A, kaznu nam je napisao i potpisao baš taj Draško. „Ova kazna je – piše Vijeće za štampu – osvetnički potez, presedan u novijoj historiji regulacije medija. Takva neviđena praksa otvara mogućnost zvaničnicima, političkim centrima moći, kojima se ne sviđa nešto što su čuli o sebi - da traže drakonske kazne zloupotrebljavajući mehanizme - u mom prijevodu - sistem, vlast, agencije. Još jednom, svi koji kažu da je novčana kazna previsoka, a to govore dobronamjerni ljudi i pišu zvanične institucije – griješe", kazao je Hadžifejzović.

Dodao je kako nije uopšte pitanje kazne, novca, mada, kako kaže dalje naravno jeste, već je pitanje - kazne.

Draškova kazna po političkoj naredbi

"RAK nije mogao dokazati, čak je i državna agencija zvanično utvrdila da ne može dokazati da sam izgovorio tu poganu riječ - ali, ima naredbu od politike da nas mora kazniti. U tome je kvaka - imaju dokaz da to nisam izgovorio, ali kažnjavaju. Zbunjujući dopis - kaznu RAK-a možemo prevesti ovako: sabrali su tri slučaja iz naših emsija i sročili neku kumulativnu kaznu iako su nas prije toga zvanično obavijestili da državna agencija, dakle i oni - RAK, ne mogu dokazati da sam izgovorio tu riječ. Nisam izgovorio tu riječ. U ratu je nisam izgovorio. Da jesam izgovorio – vjerujte, znate me, ja bih to odmah priznao, i ne bi bilo drame. Ključno pitanje ovdje je - da li nas je RAK kaznio ili njegov direktor - Draško? Draško. Kako? Po naredbi, političkoj.

Kada je Draško shvatio, mada je na prvo slušanje jasno šta sam rekao, da nisam rekao to što je on rekao, a morao nas je po naredbi kazniti - u tu kumulativnu kaznu ubacio je drugi navodni prekršaj iz druge emisije CD-a u kojoj, kao psujem. Mada u pismu RAK-a i ne stoji da psujem već, citiram objašnjenje: RAK poziva FACE da iskaže profesionalnu odgovornost prema javnosti. Eto, odlično. Evo, baš to sada radim - iskazujem profesionalnu odgovornost prema javnosti i javnosti poručujem: šta je ovom Drašku?

Kažnjava nas s 15 milja zbog verbalnog seksa? Trebalo bi da mu platimo 15.000 za verbalni seks, metaforu, stilsko izražavanje? Ako je to seks, Draško – ne plaćamo seks. Usput, jeftin si. Prva cijena - one nedjelje kada si nam presudio, bio si skuplji. Zašto spuštaš cijenu za verbalni seks? Neeee. Draško nama ima da plati, jer ćemo ga sudski, pravno ganjati do Strazbura - on ima da plati nama što mi njega… Draškovi šefovi mogu da nam raz…ebu državu, a mi ne smijemo da kažemo da nam to rade državi. Halo? Po svim evropskim standardima, čak zakonima o medijima, to što smo izgovorili u emisiji je dozvoljeno. Medijska sloboda. Figurativno izražavanje", rekao je Hadžifejzović.

On je podsjetio da je u programu FACE-a, u nekoj trećoj emisiji, autorskoj, jedan drugi Senad novinar zaista je izgovorio tu riječ.

Tužit će Milinovića

"Iako je ta riječ izgovorena u vrlo jasnom kontekstu - ona je odgovor, suštinski odgovor RAK-u, poruka RAK-u da novinari znaju, vide šta RAK želi ovom Senadu i ovoj televiziji – RAK, tj. Draško je i tu rečenicu ubacio u kolektivnu optužnicu, nazor kompilaciju i zbog nje nas kaznio. Nije propust Draškov već namjera – u dopisu RAK-a - presudi, namjerno ne navodi da je tu rečenicu izgovorio Pećanin, već voditelj, tako lažući na papiru podmeće da sam je ja izgovorio.

Sada naša kompilacija, kratko: ne prihvatamo presudu. Nije u pitanju novac, da je ijedna marka, ne prihvatamo kaznu ni od jedne marke. Tužit ćemo Milinovića. Ići ćemo pravnim putem, poštujemo državu i sistem ma kakvi su – i šaljemo prigovor, odgovor Vijeću RAK-a. Da, u tome je kvaka. RAK ima svoje Vijeće. To Vijeće čine osobe poznate široj javnosti. Neću imena, ali hoću profesije – novinari, profesori, doktori nauka, rektori, decani, to Vijeće će odlučivati o našem prigovoru – odgovoru. I, tek nakon odluke vijeća će se znati, ćete znati, ćemo znati šta slijedi.

Dakle, nama je presudila jedna osoba, politički postavljena na mjesto direktora RAK-a Draško Milinović. Upitno je, to i istražujemo ko je od pojedinaca iz RAK-a i da li uopšte učestvovao u ovom politički montiranom procesu uništavanja jedne televizije i konačno – čekamo odluku Vijeća RAK-a. Osim sudskim putem, Milinovića i odgovorne proganjat ćemo tužbama, dopisima, pismima svim međunarodnim institucijama koje se toliko kunu u slobode medija, svjetskim novinarskim organizacijama, institucijama za zaštitu ljudskih prava. I danas – iznenađenje, ne toliko lično koliko profesionalno. Država reaguje i stoji u zaštitu medija. Pjaf", poručio je Hadžifejzović.

To što je pismo ambasadorima, nastavio je, institucijama uputila jedna novinarka koja je od prošle sedmice zamjenica ministra, ne umanjuje značaj ove završnice – država reaguje.

"Ali, poruka i državi: šta ste vi navalili na visinu kazne? Da, 15 milja je 15 hiljada, ali i da je kazna samo jedna marka - kazna je drakonska. Nisam ono rekao, a ono što sam rekao je čista sloboda i pravo. I ako je iko pristojan, ja sam. Ta moja, naša novinarska generacija koja je prošla pakao rata, užas poraća, koja i sada živi ovaj sav besmisao i haos, koja uživo prenosi pljačku, laž, korupciju, otvorenu krađu – mi, ja, ta generacija nakon svega ima pravo da većinu političara zaista, stvarno, argumentima, dokazima zaganja u tri fine, tri fine. Zatvorske ćelije.

Eto, vidite da smo pristojni čak i prema kriminalcima i lopovčinama na vlasti. I razmislite samo - dok ja ovo pričam, branim profesiju, ali zapamtite - najviše branim vas, jer ako novinarima ukinu glas, vi nećete naći spas – šta mislite koliko su se para nakrali dok smo se mi, vi sikirali?", zaključio je Senad Hadžifejzović.