Svijet

Haos na aerodromu u Kabulu: Građani bježe pred talibanima

Američki vojnici ispalili su nekoliko hitaca u zrak na aerodromu u Kabulu, dok hiljade Afganistanaca pokušava uhvatiti neki od preostalih letova iz Afganistana.

“Ovdje se osjećam jako uplašeno. Oni ispaljuju mnogo hitaca u zrak”, rekao je jedan od prisutnih za AFP.

Pojavilo se nekoliko videozapisa na kojima se vidi kako ljudi trče prema aerodromskoj pisti i pokušavaju se ukrcati na letove, izvještava BBC.

Neki od izvještaja pokazuju da se američkim letovima koji prevoze diplomatsko osoblje iz zemlje daje prioritet, što izaziva bijes i dovodi do još većeg haosa na aerodromu.

Avioprevoznici preusmjeravaju letove kako bi izbjegli zračni prostor Afganistana, dok su brojni prestali koristiti afganistanski zračni prostor.

United Airlines, British Airways i Virgin Atlantic rekli su da preusmjeravaju letove, a posebno na relaciji SAD-Indija.

Umjesto toga, mnogi avioprevoznici se odlučuju za letove iznad Pakistana i Irana. Međutim, avioprevoznici i vlade više su zabrinuti zbog prevoznika koji lete iznad zone sukoba a posebno nakon dva smrtonosna incidenta s projektilima zemlja-zrak u Ukrajini i Iranu.

Komercijalni letovi za Kabul također su ugroženi. Emirates je tako do daljnjeg obustavio sve letove do glavnog grada Afganistana.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare