izvršeni pretresi

Hercegovina: U operativnoj akciji Paravan Hercegovine SIPA “pale” tri osobe

SIPA vrši uviđaj u Glavnom centru za brojanje u Zetri nakon što je CIK podnio prijave

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su na području Mostara, Međugorja i Konjica, po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine realizovali operativnu akciju kodnog naziva Paravan, izvršivši pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na pet lokacija.

Slobode su lišena tri lica koja su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predata u nadležnost postupajućem tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SIPA-e.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeo oko jedan kilogram opojne droge kokain, četiri automatske puške, jedan pištolj kalibra 7,65 mm sa 20 komada pištoljske municije, 12 komada granata za ručni bacač granata, tri električne detonatorske kapsle (EDK), jedna protivpješadijska mina MRUD (mina rasprskavajućeg usmjerenog dejstva), 90 komada metaka za automatsku pušku, 44.000 konvertibilnih maraka i 6.000 eura kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Navedene aktivnosti su provedene zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Prilikom realizacije ove operativne akcije ostvarena je saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.