Region

Hrvatska: Ogromne količine vakcina nisu iskorištene, a stižu nove doze

Hrvatska je do sada naručila 12,2 miliona doza vakcina protiv Covida-19, a ukupno je utrošeno nešto više od pet miliona doza, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) u kojem kažu da je rezervirano još sedam miliona doza za isporuku do kraja iduće godine.

Tako će Hrvatska u idućem razdoblju dobiti još sedam milijuna doza vakcina iako se na skladištima čuva 1,3 miliona neiskorištenih doza, a uništeno je već 354.999 doza.

Hrvatska nije jedina zemlja koja se suočava s problemom neiskorištenih vakcina. Širom svijeta vakcine se uništavaju dok se istodobno svaki mjesec u svijetu proizvede oko milijardu doza vakcina protiv korone. 

Prema podacima HZJZ-a, Hrvatska je dosad utrošila 5,2 miliona, donirala dva miliona, a na skladištima se čuva 1,3 miliona doza.

Sve skupa riječ je o oko 8,8 miliona doza, a gdje je preostalih 3,4 miliona doza (do naručenih 12,2 miliona doza) nije jasno iz odgovora koji su na Hinin upit poslali iz HZJZ-a.

Iako je riječ o ogromnim količinama vakcina koje ostaje neiskorišteno, u HZJZ-u kažu kako je Hrvatska još dobro prošla jer joj je bilo namijenjeno čak 40 miliona doza prema broju stanovnika.

No, hrvatska zdravstvena administracija uspjela je taj broj skoro prepoloviti na 19 miliona doza (12,2 miliona do sada i 7 miliona doza za predstojeće razdoblje) zbog opreza i svjesnosti o viškovima.

Sve se to događa u situaciji kada je interes za vakcinaciju u zemlji sve manji te se Hrvatska tako suočava sa sve većim problemom viška vakcina.

Ministri zdravstva osam zemalja Evropske unije, među kojima je i hrvatski ministar Vili Beroš, podržali su prošle sedmice inicijativu Poljske, kojom se traži revizija ugovora između proizvođača vakcina protiv koronavirusa i država članica EU na način da proizvođači participiraju u rješavanju viškova vakcina, kao i da obustave isporuke koje više nikome ne trebaju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare