Svijet

I dalje de drže svog modela: U Švedskoj više od 2.000 umrlih od koronavirusa, stopa smrtnosti daleko veća nego u susjednim državama

Švedske zdravstvene vlasti objavile su u četvrtak da je umrlo još 84 osoba zaraženih koronavirusom, čime je broj umrlih u toj zemlji prešao prag od 2.000.

Zemlja sa 10,3 miliona stanovnika poduzela je blaže mjere od većine evropskih zemalja u obuzdavanju širenja virusa. U zemlji je do sada registrirano 16.755 oboljelih i 2.021 umrlih, što je bitno viša stopa smrtnosti nego u susjednim nordijskim zemljama.

Do sada se smatralo da je vrhunac epidemije u Stockholmu, epicentru virusa u zemlji, bio 15. april, ali sada navode da je to bilo sedam dana ranije, 8. aprila.

Prema podacima koje je razmotrila Agencija za javno zdravstvo, 70.500 stanovnika Stockholma i regije, od 2,3 miliona stanovnika, bili su potencijalni nositelji virusa 8. aprila.

“Broj zaraženih je i dalje visok, sada nije vrijeme za popuštanje mjera”, rekao je na konferenciji za novinare epidemiolog Anders Wallensten.

Zdravstvene vlasti smatraju da će četvrtina stanovništva koja živi u Stockholmu i regiji 1. maja već biti zaražena koronavirusom.

U Švedskoj nije na snazi ograničenje kretanja. Među važnijim mjerama zabranjeno je okupljanje više od 50 osoba, kao i posjete domovima penzuonera. U pogledu ostalih mjera vlada je pozvala građane da budu odgovorni i prate preporuke zdravstvenih vlasti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare