Vijesti

Inzko će UN upoznati sa dramom oko ‘malina respiratora’: Slučaj je nedavno dobio novi zaokret

Valentin Inzko, visoku predstavnik u BiH kroz svoj će izvještaj UN upoznati sa problemom respiratora.

On je govoreći i komplikacijama s imenovanjem nove Vlade FBiH naveo neslaganja SDA i HDZ-a.

“Kao dodatna komplikacija, federalni premijer Fadil Novalić (SDA) i potpredsjednica federalne vlade i ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ BiH) su pod optužnicom od kraja prošle godine. U decembru je Sud BiH potvrdio raniju optužnicu Tužilaštva BiH protiv Novalića, Miličevića i ostalih zbog njihove uloge u kontroverznoj nabavci 100 ventilatora u maju 2020. godine i nabavi zaštitne medicinske opreme od Kine. Novalić je optužen za zloupotrebu položaja, trgovanje utjecajem, pranje novca i krivotvorenje dokumenata, dok je Miličević optužena za nemar. Oni i ostali optuženi izjasnili su se da nisu krivi. Sud je dva puta odbio prijedloge Tužitelaštva da se Novaliću i Miličeviću zabrani obavljanje službene dužnosti tokom suđenja koje je započelo 24. februara”, navodi Inzko.

On kaže da je slučaj dobio i novi zaokret.

“Slučaj je nedavno dobio novi zaokret. Kad su sporni respiratori stigli u maju prošle godine, medicinski stručnjaci procijenili su ih kao neupotrebljive za slučajeve COVID-19. Nekoliko mjeseci kasnije, Institut za mjeriteljstvo BiH procijenio je respiratore kao visokokvalitetne i pogodne za liječenje COVID-19. Međutim, početkom aprila medicinsko osoblje u glavnoj sarajevskoj bolnici obnovilo je tvrdnje da su ventilatori neprikladni i da je njihova upotreba rezultirala smrću pacijenata s COVID-19, što je natjeralo Tužiteljstvo Kantona Sarajevo da otvori novu istragu”, kaže Inzko.

Podsjetimo, Raport je prvi otkrio da su anesteziolozi sa KCUS-a upozorili menadžment na čelu sa Sebijom Izetbegović o pogubnosti korištenja tzv. malina respiratora.Povezani postovi: