Svijet

Iran objavio nevjerovatnu teoriju ubistva nuklearnog naučnika

Ubistvo vodećeg iranskog nuklearnog naučnika prošli mjesec izvršeno je na daljinsko upravljanje, uz pomoć umjetne inteligencije i strojnice opremljene “pametnim sistem koji kontrolira satelit”, prenijela je novinska agencija Tasnim izjavu tamošnjeg vojnog zapovjednika.

Iran je okrivio Izrael za ubistvo Mohsena Fakrizadeha, kojeg su zapadnjačke obavještajne službe smatrale tvorcem tajnog iranskog nuklearnog programa.

Izrael nije potvrdio ni porekao odgovornost za njegovo ubistvo, ali je u prošlosti priznao provođenje tajnih operacija u svrhu prikupljanja obavještajnih informacija o iranskom nuklearnom programu.

Iran iznosi kontradiktorne tvrdnje
Iran je iznio kontradiktorne detalje o Fakrizadehovoj smrti u zasjedi postavljenoj 27. novembra na autoputu nedaleko od Teherana.

“Nije bilo terorista na terenu… Mučenik Fakrizadeh vozio je (automobil) kada ga je oružje pomoću napredne kamere zumiralo”, prenio je Tasnim riječi Alija Fadavija, zamjenika zapovjednika iranske Revolucionarne garde, s ceremonije održane u nedjelju.

“Strojnica je bila postavljena na kamionetu i njom je upravljao satelit”, rekao je.

Fadavi je to rekao nakon što su iranske vlasti objavile da su ušle u trag atentatorima, iako još nije bilo hapšenja. Nedugo nakon Fakrizadehovog ubistva očevici su rekli državnoj televiziji da je kamion eksplodirao prije nego što je skupina napadača otvorila vatru na njegov automobil.

Prošle sedmice Ali Šamkani, tajnik iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao da je ubistvo izvršeno “elektronskim napravama” i bez ljudi na terenu.

Stručnjaci i dužnosnici rekli su agenciji Reuters prošle sedmice da je Fakrizadehovo ubistvo otkrilo sigurnosne nedostatke, što znači da su snage sigurnosti možda infiltrirane te da je Iran osjetljiv na buduće napade.

“Oko 13 hitaca ispaljeno je na mučenika Fakrizadeha iz strojnice pod kontrolom satelita… Tokom operacije korišteni su umjetna inteligencija i prepoznavanje lica”, kazao je Fadavi. “Njegova supruga, koja je bila u istom automobilu, 25 centimetara udaljena od njega, nije ozlijeđena.”Povezani postovi: