Svijet

Iran postavio novi rekord po broju zaraženih u jednom danu

Iran je u utorak postavio još jedan rekordan broj dnevnih slučajeva zaraze, čak i u vrijeme kada je u Teheranu i njegovoj okolini uveden lockdown, sedmicu dana duga mjera radi suzbijanja još jednog vala pandemije.

Ministarstvo zdravstva obavijestilo je o 27.444 zaraženih i 250 preminulih tokom proteklog dana, povećavajući ukupnu cifru preminulih na 87.624 među više od 3,5 miliona ukupno zaraženih u pandemiji.

Iran je danas uveo novi lockdown – peti do sada – koji bi trebao trajati do narednog ponedjeljka. Svi bazari, pijace i javni uredi zatvoreni su, kao i kina, fitness centri i restorani, i u pokrajini Teheran i u susjednoj pokrajini Alborz.

Jučer je guverner pokrajine Teheran Anoushiravan Bandpay objavio crveno upozorenje, navodeći da su sve bolnice u pokrajini popunile svoje kapacitete.

PROČITAJTE  Velika američka analiza: Šta bi se dogodilo da su svi vakcinisani?

Tokom prethodnog vala, u aprilu, Iran je izvjestio o najvišoj dnevnoj cifri zaraženih, 25.582. Tada je dnevni broj preminulih buknuo na oko 400, ispod sumornog rekorda od 486 umrlih postavljenog u novembru prošle godine.

Iranske vlasti u posljednje vrijeme su upozoravale na novi val epidemije, potaknut brzo širećom delta varijantom koronavirusa. U sankcijama pogođenom Iranu, koji ima najvišu stopu zaraze od COVID-19 na Bliskom istoku, manje od dva posto od 84 miliona građana primilo je obje doze, većinom uvezenih ruskih i kineskih vakcina, prenosi Associated Press.

Tagovi:


Povezani postovi: