ramazan u sarajevu

Ispred sarajevske Vijećnice Turska vojna misija organizirala iftar. Pogledajte djelić atmosfere

Turska vojna misija, koja u Bosni i Hercegovini djeluje u sastavu Mirovnih snaga Evropske unije (EUFOR), u Sarajevu je večeras organizirala iftar na otvorenom, na platou preko puta Vijećnice.

Iftaru je prisustvovao načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić, komandant Turske vojne misije u Bosni i Hercegovini pukovnik Oguzhan Pehlivan, predstavnici turskih institucija u BiH te mnogobrojni građani.

Komandant Turske vojne misije u Bosni i Hercegovini pukovnik Oguzhan Pehlivan je u obraćanju zahvalio gostima večerašnjeg iftara "organizovanog kao znak prijateljstva koje su zajednički gradili narodi Bosne i Hercegovine i Turske, koje veže nepokolebljivo bratstvo".

"Od 1993. godine predstavnici velikog turskog naroda i Turskih oružanih snaga, koje su njegov neodvojivi dio, imaju čast biti uz plemeniti narod Bosne i Hercegovine i kao Turska vojna misija u Bosni i Hercegovini organizovali smo i podržali projekte koji će dodatno ojačati bratstvo ove dvije zemlje", rekao je Pehlivan.

Podsjećajući na princip "mir u zemlji, mir u svijetu" osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, Pehlivan je rekao da Turske radi na očuvanju mira i stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Institucije i organizacije Republike Turske i ove godine tokom odabranog mjeseca ramazana, mjeseca Božije milosti i berićeta​​​​​​​, organizuju iftarske programe u Bosni i Hercegovini i pristižu u pomoć onima kojima je pomoć potrebna.

Samo jedna od njih je Turska vojna misija, koja je i tokom prošlog ramazana imala niz aktivnosti pomoći i podrške građanima Bosne i Hercegovine. Prošle godine, između ostalog, podijeljeni su paketi pomoći za oko 700 porodica u više bh. gradova.

Osim tokom ramazana, Turska vojna misija realizovala je niz drugih projekata, a ono što je posebno značajno istaknuti jeste podrška koju daju obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine. Pripadnici Turske vojne misije tako su obnovili veliki broj škola i sportskih dvorana, donirali potrebnu opremu i pribor te đacima širom BiH obezbijedili kvalitetno školovanje.