Časopis BMJ Public Health

Istraživanje: Kriza troškova života potaknuta inflacijom skraćuje život

Emir Kremić kazao je Feni da će zvanični podaci o BDP-u, koji su potrebni za konačno usklađivanje penzija, biti objavljeni 31. marta.

Kriza troškova života u Ujedinjenom Kraljevstvu potaknuta inflacijom mogla bi "skratiti živote" i "znatno povećati jaz u pogledu bogatstva i zdravlja", navodi se u istraživanju koju je objavio časopis BMJ Public Health.

Istraživanje predviđa da će udio ljudi koji "umiru prije vremena" (ispod 75 godina) porasti za gotovo 6.5 posto zbog dugotrajnog perioda visokih cijena.

Najsiromašnija kućanstva doživjet će četiri puta veći broj smrtnih slučajeva nego najbogatija kućanstva, predviđa se, pri čemu će najsiromašniji morati trošiti veći dio svojih prihoda na energiju, čiji su troškovi naglo porasli.

Istraživači su proučavali uticaj inflacije na stope smrtnosti u Škotskoj u periodu od 2022. do 2023., sa i bez vladinih mjera ublažavanja učinka inflacije.

Prikupljeni podaci zatim su korišteni za modeliranje različitih potencijalnih budućih ishoda očekivanog životnog vijeka u cijeloj Britaniji.

Bez ikakvih vladinih mjera inflacija bi mogla povećati broj smrtnih slučajeva za pet posto u najmanje siromašnim područjima i za 23 posto u najsiromašnijim. S vladinim mjerama to se smanjuje na dva posto za bogatije i osam posto za siromašnije, s ukupnom stopom od oko 6.5 posto.

Ukupni očekivani životni vijek smanjio bi se u svakom slučaju, dodaje se.

"Naša analiza pridonosi dokazima da je privreda važna za zdravlje stanovništva", rekli su istraživači. "Uticaj inflacije i stvarnog smanjenja dohotka na mortalitet vjerovatno će biti velik i negativan, s izraženim nejednakostima. Provedene mjere javne politike nisu dovoljne za zaštitu zdravlja i sprečavanje širenja nejednakosti", dodali su.

Inflacija u Britaniji usporila je u augustu s visokih 11.1 posto na 6.7 posto, ali je i dalje najviša u grupi zemalja G7, potaknuta izolacijom zbog koronavirusa, Brexitom i ratom u Ukrajini.