Nakon skandalozne izjave

Iz NiP-a poručili Čoviću: Jajce nije hrvatski, nego bosanski kraljevski grad

Povodom jučerašnjih izjava i poruka koje su se čule na obilježavanju godišnjice oslobođenja Grada Jajca i združene akcije HV-a, HVO-a i Armije RBiH pod nazivom "Maestral", oglasio se predsjednik Glavnog odbora Naroda i Pravde Dejan Kovačević.

"Jučer su u Jajcu izrečene poruke koje ne doprinose boljem razumijevanju i jačanju saradnje među svim građanima Bosne i Hercegovine. Izjava da je Jajce hrvatski kraljevski grad je u najmanju ruku skandalozna. Povijesni revizionizam i pokušaj kroatizacije prijestolnice bosanskih kraljeva je nedopustiv i ne ide u prilog afirmaciji višestoljetnog društvenog zajedništva i društvene šarolikosti ove zemlje", poručio je Kovačević.

"Oslobađanje Grada Jajca u septembru 1995. godine bio je plod međudržavnog sporazuma Republike Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, tako da vojna akcija 'Maestral' koja je doprinijela zaustavljanju rata u BiH nije bila akcija samo hrvatske vojske već i Armije RBiH. Međutim, već godinama se nastoji kroatizirati cjelokupan događaj, a dovoljno je pogledati obilježja i uvidjeti činjenicu da se izostavljaju bosanski državni simboli i obilježja.

Kovačević: Izjava da je Jajce hrvatski kraljevski grad je u najmanju ruku skandalozna

Također, neprimjeren je pokušaj povlačenja paralele između obilježavanja 11. septembra u SAD-u s 13. septembrom u Jajcu.

SAD obilježavaju tragediju uzrokovanu monstruoznim terorističkim napadom, a Jajce oslobođenje od okupacije. Rat u Bosni i Hercegovini primarno su obilježili etničko čišćenje, agresija, genocid u Srebrenici, a ne terorizam, te držim da je neprimjereno uvoditi takvu paralelu u bosanski kontekst.

Slažem se u potpunosti da Bosna i Hercegovina mora biti zasnovana na evropskim vrijednostima i da je to zalog za "našu djecu", ali dodajem da su evropske vrijednosti jednakopravnost cjelokupnog društva, jednakopravnost ne samo naroda već i pojedinca, te da je važan zalog za budućnost naše djece - govoriti im istinu o historiji i državnosti domovine.