Vijeću naroda RS poslanici u klupama
Vijesti

Izabrani elektori za izbor delegata u tri kluba u Vijeću naroda RS

Predstavnici hrvatskog, bošnjačkog i ostalih naroda u skupštinama opština i gradova u RS danas su, u odvojenim procedurama, u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, izabrali elektore – ad hoc članove za izbor delegata za Klub hrvatskog naroda, Klub bošnjačkog naroda i Klub ostalih naroda u Vijeću naroda RS.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić prisustvovao je početku izbora elektora, a sjednice je vodio predsjednik Komisije za izbor i imenovanje NSRS Ilija Tamindžija.

Izbor delegata

Izabrani elektori iz reda hrvatskog naroda, koji će zajedno s narodnim poslanicima iz reda hrvatskog naroda u Narodnoj skupštini RS formirati odgovarajući klub radi učešća u izboru delegata iz reda hrvatskog naroda u Vijeće naroda Republike Srpske su: Željko Zovkić, Viktor Jerković, Marko Dubravac i Miloš Bukejlović.

Izabrani elektori iz reda bošnjačkog naroda, koji će zajedno s narodnim poslanicima iz reda bošnjačkog naroda u Narodnoj skupštini RS formirati odgovarajući klub radi učešća u izboru delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeće naroda RS su: Abid Kovačić i Mehmedalija Imširović.

Izabrani elektori iz reda ostalih naroda, koji će zajedno s narodnim poslanikom iz reda ostalih naroda u NSRS formirati odgovarajući klub radi učešća u izboru delegata iz reda ostalih naroda u Vijeće naroda RS su: Milovan Bodirogić, Željko Radonjić i Senada Zlokapa.

Vijeće naroda RS ima četiri kluba delegata koji broje po osam delegata iz klubova delegata konstitutivnih naroda i četiri delegata u Klubu delegata ostalih naroda, odnosno ukupno 28 delegata. Ukoliko je broj delegata u Vijeću naroda veći od broja narodnih poslanika iz jednog naroda u Narodnoj skupštini, onda se biraju elektori iz reda odbornika tog naroda u skupštinama opština i gradova u Republici Srpskoj.

Lista kandidata

Narodna skupština Republike Srpske na prvoj, konstitutivnoj sjednici, 15. novembra, usvojila je zaključke o pokretanju inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda RS.

Jednim od zaključaka zadužuju se političke stranke zastupljene u klubovima poslanika odgovarajućih konstitutivnih naroda i ostalih ili svaki član jednog od klubova poslanika, uključujući i članove izabrane u skladu s članom 11.11, stav 2 Izbornog zakona BiH da do 22. novembra 2022. godine predlože jednog ili više kandidata na liste za izbor delegata u Vijeće naroda RS.

Također, zadužuje se Komisija za izbor i imenovanje NSRS da predložene liste kandidata za delegate Vijeća naroda RS, u što kraćem roku, proslijedi Centralnoj izbornoj komisiji BiH na postupak potvrđivanja i provjere.

Zadužena je i Komisija za izbor i imenovanje NSRS da, nakon potvrđivanja i ovjere listā kandidata od strane Centralne izborne komisije BiH, u što kraćem roku, pripremi proceduru za izbor delegata u Vijeće naroda RS – saopćeno je iz NSRS.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare