seizmička promjena

Izborni potres u Južnoj Africi: Hoće li ANC pasti nakon 30 godina vladavine?

Djelomični rezultati nacionalnih izbora u Južnoj Africi pokazali su rano u četvrtak da je vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC) osvojio 41,77 posto glasova, u skladu s očekivanjima da će izgubiti parlamentarnu većinu.

Sa rezultatima na 8,5 posto biračkih mjesta, proposlovna Demokratska alijansa (DA) bila je na 27,52 posto, dok je marksistička Partija boraca za ekonomsku slobodu (EFF) bila na 7,72 posto, prema podacima Nezavisne izborne komisije.

Ako bi konačni rezultati ličili na ranu sliku, to bi predstavljalo seizmičku promjenu u južnoafričkoj politici nakon 30 godina vladavine ANC-a, prisiljavajući vladajuću stranku da sklopi dogovor s jednom ili više drugih stranaka kako bi vladala.

ANC je pobijedio na svim nacionalnim izborima koji se održavaju svakih pet godina od značajnih izbora 1994. godine, koji su označili kraj aparthejda i uspon Nelsona Mandele na mjesto predsjednika.

Ali od tih burnih dana podrška ANC-a je opala zbog razočaranja oko pitanja kao što su visoka nezaposlenost i kriminal, česti nestanci struje i korupcija.

Birači biraju pokrajinske skupštine u svakoj od devet pokrajina u zemlji i novi nacionalni parlament koji će potom izabrati sljedećeg predsjednika.

S obzirom da je ANC još uvijek na putu da dobije najveći dio glasova, njegov lider predsjednik Cyril Ramaphosa vjerovatno će ostati na funkciji - osim ako se ne suoči s izazovom liderstva unutar stranačkih redova.