Politika

Izetbegović: Godine presuđene Simatoviću i Stanišiću vrijeđaju žrtve. Nije moguće biti ‘malo kriv’

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas u Sarajevu da presudu Franko Simatoviću i Jovica Stanišiću potrebno dobro pročitati.

“Ona je u principu dobra jer je konstatirala da je postojao udruženi zločinački poduhvat u odnosu na BiH od strane Srbije”, istakao je Izetbegović.

Dodao je da je Slobodan Milošević umro i da to njemu nije moglo biti presuđeno, ali je presuđeno dvojici koji su vodili obavještajnu službu Srbije.

“Nije moguće biti “malo kriv” za užasne ratne zločine i broj godina na koje su osuđeni vrijeđa inteligenciju i žrtve onoga što se dešavalo u Bosni i Hercegovini”, naglasio je Izetbegović.

PROČITAJTE  Izborna skupština NES-a Zenica: Mi se ne bojimo, borba za BiH nema alternativu

Sud u Haagu osudio je u srijedu na po 12 godina zatvora nekadašnje čelnike Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića Frenkija u ponovljenom postupku za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima od 1991. do 1995. godine.

Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (MICT), nasljednik Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) izrekao je prvostepenu presudu u ponovljenom suđenju jer je prva, kojom su 2013. godine bili oslobođeni svih optužbi, ukinuta po žalbi tužitelja. Novi proces počeo je 2017. godine.

Stanišić (71) i Simatović (71) optuženi su za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportaciju Hrvata i Bošnjaka od 1991. do 1995. Stanišića, bivšeg načelnika SDB-a i glavnog operativca Simatovića četiri tačke optužnice teretile su za zločine protiv čovječnosti, a jedna za kršenje zakona i običaja ratovanja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare