Politika

Izetbegović: Moguće je da i ja završim na crnoj listi. Ništa me ne može iznenaditi

Bakir Izetbegović danima već kao papagaj ponavlja jedno te isto i od SAD traži dokaze da je SDA kriminalna organizacija.

Saradnja s krimosima

Šefa SDA očito teško pogađaju sankcije njegovom kućnom kvaziobavještajcu Osmanu Mehmedagiću, kojeg su SAD optužile za brojne kriminalne aktivnosti. Između ostalog i da je kroz saradnju s krimosima obogatio sebe i SDA.

Izetbegović je večeras na Federalnoj televiziji po ko zna koji put prepričavao svoj susret sa ambasadorom SAD u BiH Michaelom Murphyjem.

“Insistirao sam na par stvari koje su oni izrekli, teških kvalifikacija u odnosu na SDA. Da mi kontroliramo sudstvo i da smo krivi za disfunkiconalnost Federacije. Nisam dobio odgovor od njega. Tražio sam da u vezi nekih tvrdnji, povezanosti naših članova sa korupcijom, nisam ni tu dobio dogovor. Kazao je da će on to proslijediti Tužilaštvu. Od tada je prošlo pola godine i nema nikakve reakcije. Nema nikakvog dokaza.”

O sankcijama Osmanu Mehmedagiću kaže:

“Osvrnut ću se na najtežu, najkonkretniju kada je u pitanju SDA. Dakle da je gospodin Mehmedagić od kriminalaca dobio potporu novčanu za sebe lično i za svoju stranku, za SDA pretpostavljam. Ne možete čovjeku na čelo, na leđa staviti takav jedan biljeg, jednoj stranci, a da nemate dokaz. To je presuda faktički. U našim okolnostima je to presuda u odnosu na jednog čovjek i jednu stranku. Na jednog čovjeka koji je nagrađivan kao borac. Pa morate reći o čemu se radi. Dakle konkretno me zanima, prozivam po peti put američku stranu o čemu se radi. Ako se pokaže da smo mi imenovali čovjeka koji treba štititi zakon, a koji je zatim s kriminalcima ovu stvar uradio i ako se dokaže da je zaista SDA dobila neka sredstva od kriminalaca ja ću podnijeti konsekvence.

Prošli put kad su nas prozvali prije 7-8 mjeseci ništa nisu uputili nadležnim organima. Dakle stranka koja je eventualno takve stvari uradila, dobila novac od kriminalaca i to putem čovjeka koji treba da štiti zakon, ne treba biti u vlasti. Niti predsjednik stranke, tj. ja, koji sam takvog čovjeka referirao, odabrao, ne trebam biti predsjednik te stranke. Neka izvole dati dokaze za takvu stvar. Neće ih dati, kao što nisu dali ni dokaze za ono da mi kontroliramo tužilaštvo, ni da smo mi odgovorni za disfunkcionalnost Federacije.”

Šef mafije na Balkanu

Izetbegović kaže da se boji da Amerikanci vjeruju tračevima “jedne sposobne čaršije”. Time ponovo ponižava i degradila kompletan obavještajni sistem najmoćnije države na svijetu.

“Našim političkim rivalima i da ih uspijevaju usmjeriti u krivom smjeru. Gospodin Murphy je ovdje došao u martu i već smo tog ljeta imali teške diskvalifikacije. Jedini način jeste da podastru dokazu. Ja ću podnijeti konsekvence toga.”

Na pitanje da li se strahuje da će se i on naći na crnoj listi odgovara:

“Svašta je moguće ako su ovo kriteriji. Ako možete jednostavno, bez dokaza, bez toga da druga strana odgovori, zalijepiti etiketu, faktički izreći presudu u odnosu na nekoga, onda je svašta moguće. Ja mislim da nema nikakvog razloga da se ja nađem na crnoj listi, ali da je toliko bilo tih diskvalifikacija i laži u odnosu na mene, pa i sa strane Amerikanaca, bilo je. Ja sam prije 25 godina u New York Timesu opisan, ni manje ni više, nego kao čovjek koji je šef mafije na Balkanu i najbogatiji čovjek na Balkanu. U to vrijeme moja sva imovina je iznosila ispod 10.000 KM. Takvu stvar vam urade i idemo dalje. Toliko tih laži, diskvalifikacija opasnih sam pretrpio zadnjih decenija da me skoro više ništa ne može iznenaditi”, rekao je uznemireni Izetbegović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare