Politika

Izetbegović o sastanku u Briselu: Vrijeme je da se sve vrati na fabričke postavke

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da na sastanku koji će 12. juna biti održan u Briselu između predstavnika 15 parlamentarnih stranaka i predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, neće biti posebnih pregovora te da je sastanak unaprijed pripremljen.

“Predstavnici 15 stranaka koje imaju svoje zastupnike u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine trebaju da se obavežu na to da se smanje tenzije u BiH, da se uklone blokade, da se obave mirni i fer izbori te da se pokrene BiH na njenom evropskom putu”, kazao je Izetbegović novinarima tokom današnje posjete RMU Kakanj.

Izetbegović je istakao da se pomalo “zaboravilo” na 14 prioriteta Evropske komisije te da su se bavili blokadama, deblokadama i krizama.

“Vrijeme je da se sve vrati na ‘fabričke postavke’. Dokument je pripremljen i idemo da ga u nedjelju eventualno potpišemo te da prema njemu postupamo u mjesecima koji su pred nama”, zaključio je Izetbegović.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel sredinom maja boravio je u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini gdje se susreo s najvišim državnim zvaničnicima.

Kako je tada kazao, u prvu posjetu Sarajevu došao je kako bi lično saslušao i bolje razumio zabrinutosti i stavove ovdašnjih zvaničnika, dodajući da je potpuno uvjeren u to da zapadnom Balkanu treba Evropska unija i da također Evropska unija treba zapadni Balkan.

Za 23. juni planiran je i sastanak lidera 27 članica Evropske unije i čelnika zemalja zapadnog Balkana, a dnevni red tog sastanaka trebao bi biti poznat naredne sedmice.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
7 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
garancija
garancija
3 mjeseci

nažalost fabrička garancija istekla, na uređaju piše made in Yugoslavia, dijelovi se odavno ne prave, ne radi hard reset da se vrati na fabričke postavke

garancija ne važi
garancija ne važi
3 mjeseci

ima'l đe na google priručnik za reset

made in YUG
made in YUG
3 mjeseci

nema više fabrike gdje je napravljen taj uređaj, reklamacija ne važi

račun
račun
3 mjeseci

imaš li račun za kupljeni uređaj, gdje je nabliži ovlašteni servis, da li je garancija za uređaj ovjerena

yugo
yugo
3 mjeseci

comment image

yugo
yugo
3 mjeseci

mna koje fabričke postavke misliš, SFRJ postavke i postavke ZAVNOBIH

yugo
yugo
3 mjeseci

Deklaracija ZAVNOBiH-a o pravima građana Bosne i Hercegovine

Narodi Bosne i Hercegovine, u borbenom bratstvu sa ostalim narodima Jugoslavije, izvojevali su u slavnoj i krvavoj borbi protiv fašističkog okupatora i njegovih pomagača svoju narodnu demokratsku vlast.

U toj oslobodilačkoj borbi osujećen je pokušaj fašističkog okupatora i domaćih izdajnika da između naroda Bosne i Hercegovine iskapaju nepremostiv jaz. U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene Bosne i Hercegovine, ravnopravne federalne jedinice u demokratskoj federativnoj Jugoslaviji. Prvi put u istoriji, Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u narodno-oslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli su da izgrađuju svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova. Prvi put u istoriji oni su postali kovači svoje sudbine, čvrsto riješeni da jednom zauvijek sahrane vjekovnu, mračnu i tešku prošlost i da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju.

Izražavajući pravedne težnje naroda za čovječnim životom u slobodi i dostojanstvu, narodna demokratska vlast u Bosni i Hercegovini, oličena u narodno-oslobodilačkim odborima i Zemaljskom antifašističkom vijeću narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine zajamčuje:

– Ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata Bosne i Hercegovine, koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina;

– Slobodu vjeroispovijesti i savjesti kao i ravnopravnost svih vjeroispovijesti;

– Slobodu zbora i dogovora, udruživanja i štampe;

– Ličnu imovinu i sigurnost građana, kao i slobodu privatne inicijative u privrednom životu;

– Ravnopravnost žene s muškarcem, kako u političkom životu zemlje, tako i u svim oblastima društvene djelatnosti;

– Izborno pravo u demokratskoj Bosni i Hercegovini birači će vršiti tajnim glasanjem na osnovu opšteg, jednakog i neposrednog prava glasa.

Aktivno i pasivno izborno pravo ima svaki građanin i građanka koji su navršili 18 godina života, a nisu toga prava lišeni na osnovu zakona. Borci Narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije imaju to pravo bez obzira na godine starosti. Od načela neposrednog i tajnog glasanja može se po odluci Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine otstupiti za vrijeme narodno-oslobodilačkog rata.

Svakom građaninu zajamčeno je pravo žalbe na rješenje organa vlasti, kao i pravo molbe i pritužbe svim organima državne vlasti.

Niko ne može biti suđe bez prethodnog sudskog postupka.

Dužnost je i čast svakog za oružje sposobnog građanina Bosne i Hercegovine da kao vojnik Narodno-oslobodilačke vojske ili borac partizanskih odreda učestvuje u oslobodilačkom ratu.

Narodna demokratska vlast obezbjediće putem zakonodavstva svim trudbenicima grada i sela život u skladu sa savremenim shvatanjem socijalne pravde i dostojanstvom čovjeka.

Narodna demokratska vlast poduzeće sve mjere da što prije likvidira nepismenost u Bosni i Hercegovini, da planski izgrađenom mrežom škola i kulturno-prosvjetnih ustanova unaprijedi opšte obrazovanje naroda i time omogući njegov što brži kulturni i ekonomski razvitak.

Narodna demokratska vlast posvetiće najveću brigu čuvanju i podizanju narodnog zdravlja.

Radi odbrane demokratskog poretka, radi učvršćivanja bratstva naroda Bosne i Hercegovine, kao i svih naroda Jugoslavije, i ostalih tekovina narodno-oslobodilačke borbe, zabranjuju se sve fašističke i profašističke organizacije i progone sva lica koja se bave fašističkom i profašističkom djelatnošću.

Sanski Most, 1. jula 1944