na pomolu nova vlada

Izgleda da Trojka i SDA prave vlast u USK bez NES-a, a kontra Izetbegovića. Ovo bi trebali biti novi ministri

Aktuelnu Vladu predvodi premijer Mustafa Ružnić (NES), a ona je izabrana u martu ove godine
Skupštona USK, U Krajini Osmorke nema, Osmorka, NES

Sve nezvanične informacije govore da se ipak ide u rekonstrukciju vlasti u Unsko-sanskom kantonu, mada zvanično niko ne želi sve potvrditi, pa i to da su već dogovorena i imena većine novih ministara.

Novu većinu u kantonalnoj skupštini trebala bi činiti dosadašnja opozicija, odnosno stranke Trojke (SDP, Naroda i Pravda) i Pomak - uz podršku SDA, što čini tijesnih, ali dovoljnih 16 glasova za formiranje većine, mada postoji opcija da im se priključi još neko od zastupnika.

Sastanak u Sarajevu

Dosadašnju većinu činili su SDA, NES, Demokratska stranka i Stranka za BiH.

Skupština USK ima 30 zastupnika. Najviše, po osam imaju SDA i NES. Po tri imaju SDP, Pomak i DF, dva NiP, a po jednog Naša stranka i Stranka za BiH. Jednog zastupnika ima Laburistička stranka.

Zastupnik SDP-a Almin Hopovac rekao je za Raport da postoje naznake da bi se sjednica Skupštine uskoro mogla zakazati (možda već sutra), ali da ne bi još ništa govorio o tome.

Kako smo danas već pisali, predsjednik SDA Bakir Izetbegović imao je sastanak sa predstavnicima SDA iz USK, upravo na temu moguće prekompozicije vlasti u USK, odnosno želio ih je uvjeriti da ne raskidaju dosadašnju vladajuću koaliciju.

Prema svemu sudeći, u tome nije uspio... Navodno, cijeli Kantonalni odbor SDA USK stoji iza odluke da se NES izbaci iz vlasti.

Imena ministara

Nezvanično su Raportu potvrđena imena ministara koji bi sjedili u novoj vladi. Prema tim informacijama, novi premijer trebao bi biti Nijaz Hušić iz SDA.

Ova bi stranka bi trebala imati još četiri ministra. To su Mustafa Avdagić (zdravstvo), Amel Dizdarević (privreda), Dragan Polimanac (pravosuđe) i Almir Tutić (pitanja boraca).

SDP-ovi ministri u novoj vladi trebali bi biti Adnan Habibija (unutrašnji poslovi), Danko Dakšić (finansije) i Denis Osmanković (obrazovanje) te Armin Kardašević (privreda) iz NiP-a i Almir Imširović (prostorno uređenje).

Aktuelnu Vladu predvodi premijer Mustafa Ružnić (NES), a ona je izabrana u martu ove godine.