Svijet

Izrael napravio veliki zaokret: U Ukrajinu stiže moćno oružje, imat će presudnu ulogu u bitkama koje dolaze

Ako je vjerovati ukrajinskom novinaru Rostislavu Demčuku, Izrael je pristao da se u Ukrajinu pošalje protubrodski raketni sistem njihove proizvodnje pod nazivom Blue Spear (5G SSM).

Estonija je kupila veći broj tih raketnih sistema od proizvođača Israel Aerospace Industries (IAI) u oktobru 2021. godine. Vlada Estonije podnijela je navodno zahtjev vladi u Jeruzalemu da Kijevu pošalju jedan od svojih sistema Blue Spear, na šta su dobili pozitivan odgovor, prenosi Jerusalem Post. Ako je to tačno onda je riječ o velikom zaokretu u politici izraelske vlade, koja je dosad imala vrlo neutralan stav po pitanju rata u Ukrajini.

Međutim, nedavne izjave ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova – da su Židovi najčešće najveći antisemiti, da nacistički vođa Adolf Hitler ima židovske korijene i slične – naišle su na prilično negodovanje u Jeruzalemu.

Blue Spear (5G SSM) jedan je od najsavremenijih raketnih sistema kopno-brod i mogao bi imati presudnu ulogu u borbama za Azovsko i Crno more. Kada je kupovala taj sistem, Estonija je odabrala konfiguraciju u kojoj će rakete biti lansirane s kamiona koji nose lansirne kontejnere dužine 7,5 metara.

Domet raketa je 290 kilometara, lete uz površinu mora i subsoničnim brzinama. Posjeduju aktivni radar za lociranje meta te napredni sistem navođenja i ciljanja. Blue Spear može operirati danju i noću te u svim vremenskim uvjetima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Branko Krajc
Branko Krajc
1 mjesec

Nema pregovora ubij ruse bori se za UKRAJINU