Politika

Je li koincidencija odlazak Larsona u Vašington i sankcije Novaliću? Nije

Nakon što je Eric Larson prebačen iz Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo u Vašington, iz propagandnih puškarnica SDA ispaljivan je vatromet.

Naime, pokušavano je nametnuti narativ da je Larson sklonjen jer je “kontaminiran” i da se radi o svojevrsnoj kazni i degradaciji.

Međutim, Raport je već objavio da je Larson ustvari unaprijeđen time što je dobio visoku poziciju u Ministarstvu finansija SAD te da se ne radi o degradaciji.

Ipak, SDA-u je odgovarala predstava da je Larson degradiran s obzirom na to da je upravo on bio jedan od najvećih boraca protiv korumpiranih kadrova iz ove stranke.

No, prije nekoliko dana je stigao još jedan hladan tuš za SDA, kada je Novalić stavljen na američku crnu listu.

Zanimljiva je ‘koincidencija’ da je upravo Larson nedavno počeo raditi u odjelu Ministarstva finansija SAD koje izriče sankcije.

Naime, prema saznanjima Raporta, upravo je u SDA omraženi Larson jedan od kreatora novije liste sankcija odnosno, upravo je on jedan od ljudi koji su predlagali State departmentu ko bi se trebao sljedeći naći na crnoj listi. I Novalić nije jedini kojeg je Larson predložio.

O Novaliću kao potencijalnom novom crnolistašu počelo se upravo govoriti nakon odlaska Larsona iz Sarajeva.

A, pored Novalića, na crnu listu Larson je navodno poslao i državnu tužiteljicu Dianu Kajmaković. Larson je prije odlaska puno vremena provodio upravo u Tužilaštvu BiH gdje je analizirao predmete visoke korupcije ali i dokaze koji su prikupljeni o korumpiranosti pojedinih nosioca pravosudnih funkcija.