BHDoktor

Je li pržena hrana i vaš izbor? Pripazite, loša je za zdravlje mozga

pržena hrana

S obzirom na to će otprilike dva od svaka tri Amerikanca doživjeti kognitivno oštećenje nakon što navrše 70 godina, razumljivo je kako je pronalaženje načina za održavanje zdravlja mozga mnogima na prvom mjestu. A jedan od načina da to učinimo jest smanjenje unosa nekih od najgorih namirnica za zdravlje mozga. Jedna od njih je pržena hrana.

"Održavati optimalno zdravlje mozga znači minimizirati upalu i izloženost toksinima'', objašnjava neurolog Dale Bredesen za portal Eat This. Dodaje kako unos određenih namirnica šteti zdravlju našeg mozga, a jedna od njih posebno je opasna te preporučuje da ju izbjegavamo koliko je god to moguće. Radi se o prženoj hrani.

On objašnjava da, iako sve što je prženo u dubokom ulju ima dobar okus, predstavlja loš izbor za zdravlje našeg mozga. Naime, Bredesen upozorava kako često jedenje pržene hrane povećava rizik od kognitivnih zdravstvenih problema. To potvrđuju i rezultati metaanalize objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition koji su pokazali povezanost između unosa pržene hrane i kognitivnih problema.

Ipak, sve navedeno vas ne treba navesti na zaključak da sve prženo trebate izbaciti iz jelovnika. Za zdravije opcije poslušajte sljedeće savjete:

Birajte dobro ulje

Za zdravo prženje nutricionisti ističu ulje avokada, repice i visoko-oleinsko suncokretovo ulje. Radi se o uljima bogatim mononezasićenim mastima koje ne štete srcu. Osim toga, imaju visoku točku vrenja, tako da se neće pokvariti kad pojačate temperaturu.

Koristite pravu temperaturu

Ako vam se ulje dobro zagrijete prije nego namirnicu stavite na prženje, proces će kraće trajati i namirnica će upiti manje ulja.

Ne pretjerujte s krušnim mrvicama

Ako pokujete u krušnim mrvicama, ne pretjerujte sa slojem mrvica. Što je više mrvica, to će biti upijeno više masti.

Kombinirajte prženje i pečenje

Ubacite namirnicu u ulje samo toliko dok ne dobije hrskavu koricu, a potom je izvadite iz ulja i stavite peći na suho, da se tako ispeče i unutrašnjost.

Koristeći pravilne odabire i strategiju, i dalje možete ponekad uživati u omiljenoj prženoj hrani. Ipak, pokušajte je pripremiti sami, na zdraviji način te i dalje zadržite tu namirnicu samo ponekad na svom tanjiru.