poruka iz Munchena

Je li Schmidt upravo najavio nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona? ‘To treba uskoro uraditi’

Ured visokog predstavnika objavio je saopćenje o boravku Christiana Schmidta na Sigurnosnoj konferenciji u Munchenu, a indikativna je njegova izjava o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Naime, kako se navodi u saopćenju Schmidt je tokom učešća u konferenciji istaknuo ključni značaj reformskog angažmana Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom.

Visoki predstavnik Schmidt je naglasio da je za BiH neophodno dati prioritet naporima u pravcu evroatlantskih integracija kako bi jačala stabilnost, sigurnost i napredak kako u zemlji tako i u regionu.

Sudjelujući u radu konferencije, visoki predstavnik Schmidt je učestvovao u diskusiji o unapređenju reformskih procesa u Bosni i Hercegovini.

U tom kontekstu, sastao se i sa ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU i transatlantskih partnera, visokim zvaničnicima EU i NATO-a, komandantom Komande združenih savezničkih snaga u Napulju admiralom Stuartom B. Munschom i specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan sir Stuartom Peachom.

"Angažman usmjeren na euroatlantske integracije ima ključni značaj za budućnost Bosne i Hercegovine“, rekao je visoki predstavnik Schmidt.

"Za BiH je od suštinskog značaja da aktivno provodi reforme i jača svoje veze sa EU kako bi osigurala stabilnost i prosperitet za svoje građane."

Onda je istakao da je 'osiguranje integriteta izbora od suštinskog značaja za stvaranje stabilnog i sigurnog političkog okruženja koje pogoduje daljnjem razvoju i napretku zemlje.

"Integritet izbora je temeljni faktor u izgradnji povjerenja u politički sistem. To je potrebno uskoro realizirati kako bi se unaprijeđena pravila mogla primjenjivati već tokom održavanja općinskih izbora u oktobru 2024. godine“, zaključio je visoki predstavnik Schmidt.

Naime, ranije je Schmidt dao rok vlastima da usvoje izmjene koje se tiču integriteta izbora ili će u protivnom on djelovati kroz Bonske ovlasti i nametnuti rješenje koje ima spremno.

Međutim, rok je istekao, a Schmidt je navodno ostavio dodatno vrijeme jer su se lideri vladajućih stranaka bile dogovorile oko tog pitanja.

Međutim, sad je jasnije da su od dogovora sve udaljeniji, a Schmidt očito podsjeća da je još uvijek spreman djelovati, uprkos prijetnjama Milorada Dodika da će to 'natjerati' RS da usvoji svoj izborni zakon.