Sport

Jedan od najvećih sportista u historiji priznao: Tri najbolje godine života imao sam u zatvoru

Mike Tyson jedna je od najvećih sportskih ličnosti u historiji, kada je bio u najboljim godinama imao je šta je želio, ništa mu nije uskraćivano, bio je kralj svijeta.

Strahovali su od "Iron Mikea", njegovi udarci su bili razorni, ljudi su plaćali hiljade dolara da vide kako uništava protivnika u 30 sekundi, bio je to nevjerojatan spektakl.

Sa slavom su došli novac, žene, poroci i lažni prijatelji. Također je vjerovao da je svemoćan, napokon je imao svijet pred nogama, prenosi "Marca".

Godine 1992. otišao je u zatvor kada ga je Desiree Washington, takmičarka za "Miss Black America", optužila za silovanje.

Tyson je odbacio optužbe, iako je bio zatvoren u Centru za mlade Indiane. Kazna mu je bila deset godina, šest zatvora i četiri uvjetno, ali je zbog dobrog ponašanja proveo u zatvoru samo tri. Pušten je 1995. godine.

Tyson je prije ulaska u zatvor bio na vrhuncu karijere, a za ono što bi mnogi pomislili da su za boksera bile teške tri godine, očito se proveo bolje od očekivanog.

Tyson je dao intervju za "The Pivot Podcast".

U intervjuu Tyson izgleda opušteno, puši nešto što se čini kao cigareta od marihuane, bivši prvak izgleda smireno i pričao je o osjetljivoj temi kao što je boravak u zatvoru.

“Proveo sam najbolje tri godine svog života u zatvoru. Imao sam mir. Taj novac ne znači ništa ako nemaš svoj mir, svoju stabilnost i svoju ravnotežu. Trebaš razum da diktiraš bilo koji dio života.

Jeo sam dobru hranu, svi su bili ljubazni prema meni, dobro su se ponašali prema meni. Trčao sam po dvorištu 8 ili 9 milja, a navečer sam skakao četiri sata, u ćeliji. Svi su se dobro ponašali prema meni u zatvoru, bojali su me se, ali sam uvijek bio dobar", kaže Tyson.

"Moraš ubiti svoj ego da bi zapravo cijenio život. Ego je dobar, ali to nije život. Iskoristi ga za nogomet i boks ili bilo šta drugo, ali živite život bez toga", dodao je Mike.