opasne Zanimljivosti

Jedan zalogaj ovog jela može izazvati rak jetre. Milioni ga jedu svaki dan

Jelo, unatoč svojoj prikrivenoj opasnosti, delicija je u regiji, i ljudi ga jedu decenijama. Lokalno stanovništvo, posebno stariji ljudi, odupire se promjeni i smatra da kuhanje, što je najbolji način za ubijanje parazita, uništava okus

Ljekar u Tajlandu pokrenuo je novu kampanju kako bi pokušao spriječiti ljude da jedu lokalno jelo koje može biti smrtonosno. Potaknut smrću svojih roditelja, pokušava educirati ljude o opasnostima konzumiranja omiljene delicije koja sadrži sirovu ribu.

Radi se o jelu poznatom kao koi pla, jeftinom obroku napravljenom sjeckanjem sirove ribe s biljem, začinima i sokom od limuna, posebno popularnom u jednoj od najsiromašnijih regija Tajlanda, Isaanu. Jelo konzumira milione ljudi, ali poznato je i po smrtonosnom nuspojavi: može uzrokovati razvoj smrtonosnog raka jetre kod onih koji ga konzumiraju.

U stvari, nije riba ta koja je uzročnik, već jetrene pijavice - parazitski ravni crvi - koji često žive unutar njih. Ove pijavice su toliko rasprostranjene, a jelo toliko popularno, da je razina raka jetre u provinciji Isaan izuzetno visoka. Čak se smatra da ova bolest čini više od 50 posto dijagnosticiranih karcinoma kod muškaraca u ovoj regiji, u usporedbi sa samo 10 posto globalno, piše iflscience.com.

Nakon što su oba roditelja Naronga Khuntikea umrla od raka žučnih kanala poznatog i kao holangiocarcinoma, odlučio se usavršiti kao kirurg jetre. Sada je na misiji da educira ljude o opasnosti koju predstavlja koi pla. Organizirao je grupu liječnika, znanstvenika i istraživača kako bi odnijeli ultrazvučne aparate i urinske testove diljem Isaana kako bi testirali seljane na bolest.

Riba koja se koristi za pripremu ovog jela hvata se u rijeci Mekong, gdje je jetrena pijavica raširena. Budući da se riba konzumira sirova, to znači da mještani s vremenom akumuliraju visok broj parazita koji zatim može dovesti do razvoja raka jetre. U svojoj misiji da ljude nauči o prijetnji pijavici, Narong je naišao na mnoge ljude koji jedu lokalno jelo od mladosti, ali nikada nisu bili testirani.

Mnogi nisu svjesni opasnosti konzumiranja koi pla, jer kada ljudi od njega umru, često su stariji i umiru tiho kod kuće. Zbog toga Narong pokušava dosegnuti što više lokalaca.

Ipak, nije bilo lako uvjeriti ljude da se testiraju. Jelo, unatoč svojoj prikrivenoj opasnosti, delicija je u regiji, i ljudi ga jedu decenijama. Lokalno stanovništvo, posebno stariji ljudi, odupire se promjeni i smatra da kuhanje ribe, što je najbolji način za ubijanje parazita, uništava okus.