Dok se neke namirnice pokvare nakon samo nekoliko dana ili sedmica, jedna namirnica koju svako od nas ima u ostavi se ne kvari i može se reći da traje zauvijek, godinama, pa čak i decenijama. Radi se o medu.
Tajna dugovječnosti meda leži u njegovoj jedinstvenoj hemiji. Nizak sadržaj vlage i visok sadržaj šećera su ključni sastojci koji omogućavaju njegovu trajnost, a to se postiže zahvaljujući vrijednim pčelama koje ne samo da sakupljaju nektar, već i pomažu u dehidraciji.
Nektar može da sadrži i do 70 posto vode, a ova voda treba da „ispari“ da bi se stvorila konzistencija meda koju svi poznajemo. Pčele to postižu mašući krilima kako bi podstakle brzo isparavanje vode iz mješavine nektara.
Tako da je nizak sadržaj vlage ono što pomaže medu da traje. Upravo zbog tako malog sadržaja vlage, većina plijesni i bakterija ne može da raste u medu. Enzim koji se nalazi u pčelinjem želucu također doprinosi ovom procesu, jer pomaže u razgradnji glukoze iz nektara, što medu daje kiselost.
Koliko dugo med zaista može da traje?
Odgovor na ovo pitanje može biti – zauvijek. Za to postoje čak i arheološki dokazi. U stvari, arheolozi su pronašli teglu meda u grobnici faraona Tutankamona, koju su probali, i na njihovo iznenađenje, med je imao isti slatki ukus kao i svaki drugi med. Međutim, ne preporučuje se konzumiranje veoma starog meda, posebno ako je med bio izložen prekomjernoj vlazi u ostavi.
Da biste sačuvali svoj med, potrebno je da ga čuvate na hladnom i suhom mjestu i u hermetički zatvorenoj posudi kako biste godinama održavali svježinu. Međutim, može da kristališe, što ga može učiniti čvrstim. To ipak ne znači da je pokvaren. Alternativno, u ovom slučaju, možete umočiti teglu meda u toplu vodu da biste je omekšali.
Kako čuvati med?
Čuvajte med u hermetički zatvorenoj posudi kako biste spriječili ulazak vlage. Tegle sa poklopcima su idealne za čuvanje meda sve dok su poklopci dobro zatvoreni da med ne izlazi iz zraka. Također, idealno bi bilo izbjegavati plastične i metalne posude, jer mogu da izazovu oksidaciju meda.
Držite ga na prosječnoj sobnoj temperaturi, oko 18 do 24 stepena Celzijusa, i nikada ga nemojte hladiti. Med u frižideru će dovesti do njegovog stvrdnjavanja, što nikako nije idealno.
Med nije jedina „vječna“ hrana
Iako je med najpoznatija namirnica bez roka trajanja, nije jedina. A neki drugi sastojci iz ostave mogu trajati godinama, pa čak i decenijama. To uključuje soja sos, šećer, rižu, sušeno povrće, kikiriki i ribu u konzervi. Svi oni dijele karakteristike sa medom – nizak sadržaj vlage i prirodna antimikrobna svojstva.