moćno sredstvo

Jela kiseli kupus svakog dana dvije godine. I doktori bili šokirani rezultatima

Foto: Shutterstock/Facebook/Ange Dim

Nutricionistkinja i zaljubljenica u fitnes Angela Kollios Dimitrakopoulos je Grkinja koja živi u Sidneju, a na portalu medium.com napisala je svoja zapažanja iz jednog neuobičajenog izazova u koji se upustila iz zdravstvenih razloga.

Ange Dim, kako se potpisuje, dvije godine je svakoga dana jela kiseli kupus. Odustala je od lažnih vlakana u prahu, koja joj je predložio gastroenterolog, kao i od probiotika.

Na početku je izložila svoj problem:

"Ništa mi nije funkcionisalo i svaki dan sam patila od sljedećih simptoma:

nadimanje
dijareja
zatvor
prekomerni gasovi
iscrpljujući bol u stomaku
zadržavanje vode
manjak energije
mučnina

To nije potpuna lista simptoma, ali ja sam se svakodnevno osjećala kao pacov - počela je svoju priču Ange i nastavila:

"Ponekad morate da ostavite po strani savjete ljekara ili specijalista, da detaljno istražite, zatražite savjet i pokušati nešto nekonvencionalno.

Malo ljekara će predložiti da jedete više kiselog kupusa – a možda mnogi ni ne znaju šta sve ima kiseli kupus. Ni sama nisam znala, ali istraživanje mi je otkrilo sve koristi i vrijedelo je pokušati. U početku bila sam zatečena oštrim i kiselim ukusom. Prvo sam dobila nadimanje i gasove i strašnu gorušicu. Ali istrajala sam i jednog dana ti simptomi su iznenada prestali zauvijek - zaključila je.

Od čega se pravi kiseli kupus?

"Primetila sam razne sastojke i marinade za kiseli kupus. Ali skoro svi sadrže fermentisani kupus, sličan kimčiju, ali bez tog intenzivnog začina - objasnila je.

Kiseli kupus se godinama koristi u mnogim domaćinstvima i najviše u njemačkoj kuhinji, ali potiče iz Kine. Ovih dana možete ga pronaći u bilo kom supermarketu, prodavnici ili specijalizovanoj prodavnici.

Zašto je kiseli kupus tako dobar?

Mješavina probiotika, vitamina, minerala i antioksidanata kiselog kupusa doprinosi mnogim odličnim zdravstvenim prednostima, koje se možda neće pojaviti odmah, ali uz dosljednu upotrebu vrlo brzo će biti dio vašeg života.

Otkrila sam da možete da preskočite dan ili dva da jedete kiseli kupus, ali on toliko poboljšava ukus vaših obroka – da će vam nedostajati.

"Dosljedna upotreba kiselog kupusa i druge fermentisane hrane, sa dugim voćem, povrćem i mahunarkama, pomoći će vam da izlečite creva, ojačate imunosistem i povećate energiju i kognitivne funkciije - piše zaljubljenica u nutriciju i kiseli kupus.

"Šta se dogodilo kad sam jela kiseli kupus svakoga dana dvije godine?"

Prvo, jedenje kiselog kupusa je veoma bezbjedno, a ja sam jela male porcije, otprilike jednu kašiku za obrok (za ručak i večeru). Dodavala sam ga namirnicama kao što što su povrće, jogurt sa probioticima i sočivo.

Svakodnevno jedenje kiselog kupusa bez dodatnih prednosti druge hrane vjerovatno ne bi pomoglo zdravlju mojih crijeva. Želim da istaknem značajne simptome koje sam počela da osjećam nakon više mjeseci dosledne upotrebe, a još uvijek imam dane kada se ne osjećam baš dobro.

Ti simptomi su obično rezultat stresa, nedostatka sna ili hormona. Nastavite čak i kada imate negativan odgovor nekoliko dana ili nedelja, isprobajte nove stvari da biste saznali šta vam odgovara.

Prvo: Primjetila sam da su se smanjile upale

Kiseli kupus sadrži mnogo antioksidanata, koji snažno djeluju na spriječavanje upale.

Najočigledniji znak za mene je bilo ogromno smanjenje upale crijeva i manje gasova, nadimanja i zatvora. To se nije dogodilo iznenada, ali sam primjetila promjenu posijle određenog vremena.

Istraživanja kažu da može potrajati i do šest mjeseci da bi se izgradio zdrav mikrobiom, a možda su moji produženi simptomi trajali zbog drugih faktora (kao što su stres, nedostatak sna i druge namirnice u mojoj ishrani), piše Zadovoljna.rs

Jedan pregled pružio je snažne dokaze da fermentisana hrana poput kiselog kupusa ima antiinflamatornu, antioksidativnu i antikancerogenu moć, što može pomoći u zaštiti naše DNK od oštećenja izazvanih oksidativnim stresom.

Imajte na umu, međutim, da se moćno sredstvo koje se nalazi u kiselom kupusu zove indol-3, a takođe se nalazi i u svom povrću iz porodice kupusnjača – ne samo u kupusu.