hrvatska

Jeziva priča dječaka koji je pronašao bebu u kanti za smeće u Zaprešiću: ‘Pomislili smo da je mačka, šokirali smo se…’


Dječak koji je pronašao dijete u kanti za smeće u Zaprešiću otkrio je detalje strave te večeri za 24sata.

"Vraćali smo se s treninga i začuli plač. Zastali i pomislili smo da je pas ili mačka i da ih je neko bacio. Prijatelj je nakon toga skupio hrabrosti i pogledao u kantu. U krpi je bila zamotana beba s krvavom glavom, M. J.", dječak koji je u ponedjeljak navečer pronašao tek rođenog dječačića u korpi za smeće u Zaprešiću.

Dva tinejdžera vraćala su se kući s treninga. Čuli su plač. Odmah su pozvali Hitnu pomoć. U korpi punom smeća bio je tek rođeni dječačić… Šokirani dječak kaže kako nije mogao vjerovati da je neko tu ostavio bebu te je odmah nazvao hitne službe.

"Zaustavili smo jednog čovjeka, koji nas je odbio, rekao je da to njega ne zanima, da to nije njegov posao te je nakon toga prošao drugi prolaznik koji je stalno bio tu uz nas dok nije došla policija i Hitna. Kad je prijatelj rekao da je beba unutra, bio sam u šoku, nisam mogao niti pogledati, odmah sam nazvao 112. Gospođa koja se javila nas je pitala ako se usudimo izvaditi bebu, mi smo rekli ne kako joj još veću štetu ne bismo napravili. Beba je bila unutra dok nije došla hitna, onda su oni skinuli cijelu kantu izvadili je i odveli", priča dječak.

"Moja majka se brinula jer me zvala u to vrijeme, rekao sam joj da sam s policijom, nije znala što se događa, ispričao sam joj kada sam došao u kući, bila je u šoku kao i svi. Teže sam zaspao nego inače, ali uspio sam. Prolaznike koje smo zaustavili su bili u šoku, nisu znali šta napraviti. Svaki dan prolazim tu kako se vraćam s treninga. Kada pogledam u tu kantu, vraćaju mi se slike te situacije", ispričao je.

Prava je sreća da su ti dečki naišli jer je stanje novorođenčeta bilo takvo da bi 15-ak minuta kasnije vjerovatno bilo mrtvo. Ljekar ispostave Doma zdravlja u Zaprešiću, dr. Borna Pribanić, koji je stigao na teren s tehničarom i vozačem, kazao je da je beba već bila pothlađena.

"Oko 23.15 primili smo poziv naše dojavne službe da su u Ulici Antuna Mihanovića očevici našli dijete krvave glave. Kad smo krenuli, nismo znali da je riječ o bebi. Odmah smo krenuli i već za dvije minute, budući da nam je to u blizini, bili smo na mjestu događaja. U transportu su nam javili da je riječ o bebi u kanti za smeće. Bila je duboka, puna opušaka i plastičnih boca, pa smo se bojali, jer pupkovina nije bila sterilno podvezana, da beba ne uđe u sepsu, no, nasreću, nije. Bilo je napeto, no koordiniranim djelovanjem sve smo uspjeli odraditi. Beba je imala tragove krvi po sebi, netačno se prenosilo da je ozlijeđena. Nije, to su bili tragovi sasušene krvi od pupkovine i neurednog porođaja. To smo očistili sterilnim gazama i fiziološkom otopinom, a kolege u KB-u Sveti Duh dalje su sve preuzeli", opisao je dr. Pribanić. Nakon dolaska zatekli su očevice koji su i pozvali Hitnu pomoć.

"To su bila djeca od 15-16 godina. Vraćali su se s treninga te su začuli plač i u kanti vidjeli bebu. Nisu ništa dirali. Pokazali su nam kantu, a mi smo samo čuli povremeni plač, pogledali smo unutra i vidjeli novorođenče, za koje smo procijenili da je rođeno prije maksimalno 30 minuta. Da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo. Skinuli smo cijelu kantu sa stalka kako bismo ga uspjeli izvaditi. Novorođenče nije bilo umotano u deku nego u neku maramu, koja je bila poput one krpe za poliranje auta. Beba nije bila utopljena, bila je sivih ekstremiteta, ružičastog trupa, povremeno je plakala, imala je oskudne pokrete tijela. Odmah smo pristupili procjeni vitalnih parametara i pothlađenosti, to nam je bilo primarno jer je dijete disalo", rekao nam je dr. Pribanić.

Iz zagrebačke policije potvrdili su pronalazak novorođenčeta u košu za smeće te dodali da utvrđuju sve okolnosti.

"Zagrebačka policija nastavlja kriminalističko istraživanje vezano uz događaj. Budući da se radi o novorođenčetu, koje pripada ranjivoj skupini s obzirom na svoju dob, policija sumnja na počinjenje kaznenog djela teškog ubistva u pokušaju", kazali su. Svi građani koji misle da bi mogli imati bilo kakve informacije vezano za navedeni događaj mogu im se obratiti s punim povjerenjem, poručili su.