Region

Josipović o situaciji u Crnoj Gori: Ovo se može pretvoriti u puno goru situaciju. BiH još uvijek nije našla formulu da smiri tenzije

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, komentirao je za medije trenutnu situaciju u Crnoj Gori te koliko ona može uticati na cijeli region.

Naime, kako navodi situacija nije dobra, ona je opasna.

“U našem susjedstvu je više država koje se ne mogu pohvaliti velikom stabilnošću. Ovo što se dogodilo u Crnoj Gori je zaista destabilizirajuće za Crnu Goru, ali bi moglo biti i triger mehanizam za jačanje nestabilnosti u regiji, posebno u susjednim zemljama. Šteta što nije bilo mudrosti sa strane SPC-a, vlasti pa i oporbe u Crnoj Gori da vode računa o osjetljivosti tog problema i da važan događaj bude organiziran na način koji neće izazivati konfortacije. Može se to pretvoriti u nešto puno gore, želim im da mirno izađu iz svega toga i da se državnost Crne Gore ojača”, istakao je Josipović.

Također, on je kazao da je moguće da to utiče na sve zemlje regiona.

“U BiH nisu dosad našli formulu koja bi smirila te tenzije koje su permanentne od samog rata do danas, to mogu samo oni riješiti, nikakva sila sa strane. Imamo problem Makedonije koji je ozbiljan, koji su čak promijenili ime da bi dobili saglasnost Grčke za nastavak europskih pregovora, a sad su im se opet javili iz Bugarske, bit će još tvrđi u zahtjevima. Što nije u redu, EU bi trebala biti puno aktivnija da taj posao privedu kraju. Imamo problem Kosovo – Srbija, tu nema dogovora. Problemi su brojni”, pojasnio je Josipović za Večernji list.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare