Životni stil

Kad upotrijebiti oštro, a kad glatko brašno nije pitanje koje muči samo početnike

I oni koji se mogu pohvaliti vrsnim kulinarskim vještinama ponekad zastanu nad pitanjem koji tip brašna upotrijebiti kako bi krajnji rezultat bio savršen

Pšenično brašno tradicionalno se koristi u pripremi različitih kolača i keksića, a općenito ga dijelimo na glatko i oštro. Iako su lišena večeg dijela vitamina i minerala, prednost im je što su idealna za pečenje.

U vizuelnom smislu, razlika između glatkog i oštrog brašna uistinu je mala, no ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna kako biste u konačnici bili zadovoljni rezultatom.

Za razvučeno tijesto poput bučnica, sirnica i štrudli koristi se glatko brašno, kao i kod pripreme hljeba i peciva te lisnatog tijesta. Oštro brašno, s druge strane, idealno je za pripremu njoka, kolača od dizanog tijesta, prhke kolače ili pohanje.

I dok su za sve tipove tijesta ili poslastica postavljena jasna pravila za to kakvo se pšenično brašno koristi, još uvijek se vode polemike oko palačinki. Čini se da u ovom slučaju svako ima svoj recept i neki kažu da je bolje glatko, a drugi oštro brašno. Niste li sigurni u to koji tip brašna koristiti, probajte eksperimentirati s pola glatkog i pola oštrog dok ne pronađete formulu koja vam odgovara.

Oštro brašno
kolači od dizanog tijesta
Njoki
žličnjaci
Pohovanje
Keksi
Palačinke
koristi se za prhke kolače
biskviti
kuhano tijesto (princes krafne, profiteroli, ekleri)
zgušnjavanje variva i umaka

Glatko brašno

Hljeb

Peciva
Savijače
Krofne
Tjestenine
muffini