korisni savjeti

Kada i kako zamijeniti brisače?

Loši brisači po lošem vremenu, naročito noću, recept su za nesreću! Zamijenite metlice brisača barem jednom godišnje ili po potrebi. A kad je potrebno?

Neka istraživanja kažu da vozači 90% svojih odluka donose isključivo na temelju informacija koje primaju putem vida. Jasno je, dakle, da je dobra vidljivost obavezna za sigurnu vožnju.

Kad krenu kiše, brisači se nameću kao najvažniji preduvjet dobre vidljivosti. Naći se usred pljuska s neispravnim brisačima može završiti fatalno i zato je važno na vrijeme provjeriti jesu li ispravni i u dobrom stanju.

Brisači su potrošni materijal i uobičajeni vijek trajanja im je između šest mjeseci i godine dana, ovisno o tome kako se održavaju te koliko koriste. Istraživanja kažu da je metlice potrebno promijeniti nakon najviše 24 mjeseca bez obzira na intenzitet korištenja brisača.

Sunčeva svjetlost i atmosfera toliko mijenjaju materijal da on postaje tvrđi i gubi svojstva. Iako brisače češće vežemo uz kišu, koriste se podjednako tokom cijele godine. Ljeti, zajedno sa sistemom za pranje stakla, omogućuju uklanjanje nečistoća na vjetrobranu. Gumica brisača je tanka i osjetljiva te mora biti elastična kako bi obavljala posao. I visoke i niske temperature utječu na materijal koji u ekstremnim uvjetima brzo gubi fleksibilnost i sposobnost prianjanja.

Savjeti za duže trajanje brisača

Nikad ne uključujte brisače dok je staklo suho zbog prevelikog trenja koje tako nastaje te uvijek koristite i dovoljnu količinu tekućine za čišćenje. Ljeti pripazite kako se brisači ne bi zapekli na staklu ako vaše vozilo dugo stoji na suncu, a zimi da se ne smrznu jer ćete ih oštetiti pri pokušaju podizanja. U oba slučaja je bolje brisače držati odvojeno od stakla. Uz to, ne brišite smrznuto staklo već koristite tekućinu za odmrzavanje i strugalicu. Grublja prljavština na vjetrobranskom staklu također može oštetiti osjetljive gumice pa je bolje prije uključivanja brisača prvo ukloniti veće nečistoće.

Kad je vrijeme za zamjenu brisača?

Pruge na staklu, zamagljenost, preskakivanje i glasna škripa pokazatelji su da je vrijeme za nove metlice brisača. Ipak, prije nego krenete u kupovinu, provjerite je li možda dovoljno očistiti staklo i metlice. Pređite prstom po rubu brisača pa ako osjetite neravnine i hrapavost, pokušajte očistiti prljavštinu tekućinom za stakla i mekom krpicom. Ako nakon čišćenja i dalje ostaju tragovi vode, preskaču ili su preglasni, vrijeme je za nove. Dotrajali brisači opasni su jer jako smanjuju vidljivost kod lošeg vremena, naročito noću, a uz to, štednja na brisačima može izazvati puno veći trošak – tvrda gumica brisača može izazvati oštećenja vjetrobrana koja se ne mogu popraviti. Zamjena stakla puno je skuplja od zamjene brisača, zato reagirajte na vrijeme!