Ekonomija

Kako? Cijena plina na najnižem nivou od jula

Od početka godine sirovina je značajno pojeftinila uprkos raznim geopolitičkim krizama

Cijena evropskog prirodnog plina pala je na najniži nivo u više od pola godine. Od početka godine sirovina je značajno pojeftinila uprkos raznim geopolitičkim krizama. Cijena evropskog prirodnog gasa trenutno je niska kao prošlog jula. Revolucionarni fjučers ugovor TTF za isporuku u roku od mjesec na amsterdamskoj berzi za manje od 26 eura po megavat-satu (MWh).

Ugovor je privremeno koštao 25,82 eura, što ga čini jeftinijim nego što je bio od prošlog jula. Početak rata na Bliskom istoku doveo je do privremenog porasta cijene preko 50 eura prošlog oktobra, ali je onda u novembru počeo preokret trenda. Od početka godine cijena sirovine je pala za oko 20 posto. Na tržištu se pad cijena objašnjava, između ostalog, prilično slabom ekonomijom u Evropskoj uniji. Ovo usporava potražnju za gasom, uključujući i Njemačku.

Cijena prirodnog plina u Evropi je nedavno pala - iako LNG tankeri nisu dolazili kroz Crveno more.

Nedavni napadi pobunjenika Huti na važne brodske rute u Crvenom moru nisu značajno podigli cijenu gasa. Stručnjaci za sirovine pretpostavljaju da to neće uticati na isporuke u Evropi. Trenutni nivo cijena je također znatno ispod maksimuma postignutih tokom ruskog rata protiv Ukrajine. Tokom 2022. godine, povremeno je trebalo platiti više od 300 eura po megavat-satu nakon, što je Rusija ozbiljno smanjila svoje isporuke gasa Evropi.