Dobre navike

Kako da osvježite kosu nakon ljetovanja

Kosa puna morske soli se lako oblikuje, ali zbog uticaja i mora i sunca, zahtijeva više njege nego inače.

Predstavljamo vam sastojke koji će vam pomoći ako kosa postane suha ili pak zelena.

Suhi šampon odlično je rješenje kada ste u gužvi. Po povratku sa plaže ako ne stignete da operete kosu jednostavno nanesite šampon za suho pranje.

On će upiti višak ulja, a kosi će dati volumen.

Morska so je tajni sastojak lijepe frizure.

So kosu čini čvršćom zbog čega se lakše oblikuje, a sama frizure traje duže. Vlažnu kosu možete isplesti u pletenice ili skupiti u punđu - to će stvoriti blage valove.

Kokosovo ulje kao regenerator

Osim regeneratora kosu nakon plaže najbolje hrani kokosovo ulje. Ono je odlična alternativa za pobornice prirodne kozmetike, a djeluje jednako kao i regenerator koji se ne ispira. Kokosovo ulje zaglađuje kutikule dlake čime se smanjuje rizik od pucanja.

Dovoljno je na ruke nanesete nekoliko kapi, protrljate i potom umasirat u vlasište. Najbolje djeluje na sveže opranoj kosi jer se lakše upija.

Pripazite na bazenima

Za farbanu kosu osim morske soli opasna je voda iz bazena. Ona je bogata hlorom zbog čega kosa može da pozeleni.

Stoga se prije kupanja preporučuje da na kosu nanesete nekoliko kapi babi ulja koje će spriječiti promjenu postojeće boje, a po izlasku iz bazena isprati običnom vodom.

Ako pak kosa pozeleni, spas se krije u kečapu.

Dovoljno je da ga nanesete na kosu, ostaviti da djeluje 15 minuta pa isperete. On će neutralsati zelenu boju.

Izbjegavajte peglanje

Morska so i visoke temperature mogu izmučiti kosu pa se ne prporučuje da nakon kupanja kosu tretirate peglom ili figarom.

Toplota može dodatno oštetiti ionako ranjivu kosu pa će brže pucati. Posebno su na udaru vrhovi koji su više istanjeni nego ostatak kose.

Maske za dubinsku regeneraciju

Dubinska oštećenja će popraviti maska za kosu. Maska od banana i ulja badema nahraniće kosu i učiniti je glatkom. Dovoljno je izgnječiti jednu bananu i dodati nekoliko kapi bademovog ulja pa pomiješati i nanijeti na kosu.

Ostavite da djeluje 20 minuta pa potom isperite.