Sport

Kako je FIBA vidjela pobjedu “Zmajeva”? Luka Garza impresionirao u debiju!

Portugal je šokirao sve, počevši svoju prvu utakmicu u poljskim Gliwicama serijom od 24:17 u prvoj četvrtini.

Međutim, tada je bosanskohercegovački trojac, koji su činili Džanan Musa, Jusuf Nurkić i Luka Garza, preuzeo igru svoje reprezentacije.

Double-double učinak

Na kraju je bilo 84:75, analizira Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) jučerašnji trijumf ekipe selektora Adisa Bećiragića u prvom kolu pretkvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre 2024. u poljskim Gliwicama.

Musa je predvodio povratak bh. tima iz minusa sa 21 poenom i 5 asistencija.

NBA igrač Nurkić je postigao 17 poena i 6 skokova, dok je 24-godišnji Garza u svom debiju impresionirao sa double-double učinkom, od 15 poena i 12 poena.

S druge strane, Travante Williams sa 19 poena i Rafa Lisboa sa 22 poena dali su sve od sebe. Međutim, to nije bilo dovoljno da podstaknu pobjedu Portugala.

Savladali Mađarsku

Vać danas (20.30 sati), BiH u drugom kolu očekuje vjerovatno i najteži duel, protiv domaće Poljske, koja je u prvom kolu tijesno savladala Mađarsku (83:81).

Stvari su išle dobro za Poljsku do tri minuta do kraja treće četvrtine, pošto je Jaroslaw Zyskowski svom timu donio prednost od 13 poena.

Međutim, tada je Zoltan Perl pojačao i pomogao u seriji od 14:0 kojom su Mađari poveli sa plus jedan u posljednjoj trećini.

To je bio trenutak u kojem su Aleksander Balcerowski i Mateusz Ponitka pojačali tempo, završivši sa 22 poena, odnosno double-double učinkom od 13 poena i 10 asistencija.

Time su zapečatili pobjednički početak domaćina.