Matteo Messina Denaro, optuženi italijanski mafijaški boss koji je uhapšen prošle sedmice nakon 30 godina bijega, izbjegao je medijsku pažnju
Svijet

Kako je mafijaški boss lagodno živio 30 godina u bijegu: Imao je tajnu sobu iza ormara

Matteo Messina Denaro, optuženi italijanski mafijaški boss koji je uhapšen prošle sedmice nakon 30 godina bijega, izbjegao je medijsku pažnju na još jedan dan kada nije mogao prisustvovati sudskom ročištu na Siciliji u četvrtak.

Messina Denaro, koji se liječi od raka, bio je podvrgnut medicinskoj njezi, pišu lokalni mediji. Njegovi advokati nisu odgovarali na pozive niti e-mailove kada su novinari od njih tražili komentar.

Mafijaški boss živio u malenom mjestu Campobello di Mazara

Ročište je dio postupka kojim se utvrđuje je li Messina Denaro bio među organizatorima bombaških napada 1992. godine u kojima su ubijena dva istaknuta antimafijaška tužioca. Ročište je odgođeno za mart, piše New York Times.

Za svih tih 30 godina koliko je Messina Denaro bio tražen, istražitelji kažu da je život mafijaškog bossa bio udoban u Campobello di Mazara, gradu na zapadu Sicilije od 11.000 ljudi, u blizini njegovog rodnog Castelvetrana. Skrivao se, a da nikada nije bio uhapšen, ostavljajući istražitelje bez otisaka prstiju, što je dodatno stvorilo svojevrsnu legendu oko njega.

U danima otkad je uhapšen Messino Denara, mediji u Italiji duboko su se pozabavili pojedinostima o njegovom životu u djetinjstvu, uključujući i otkriće male tajne sobe iza ormara u jednom od njegovih stanova.

Otkriće je potaknulo nagađanja da bi policija mogla pronaći takozvanu “arhivu” koju je nekada posjedovao Salvatore Riina. On je bio posljednji “šef svih šefova”, koji je umro 2017. Messina Denaro je bio blizak Riini, čije se vodstvo protezalo nad svim sicilijanskim mafijaškim porodicama.

Zgrada u kojoj je navodno živio mafijaški boss posljednjih mjeseci
Zgrada u kojoj je navodno živio mafijaški boss posljednjih mjeseci

Policijski doušnik rekao je da bi Riinine bilješke, koje je dobio Messina Denaro, mogle rasvijetliti veze između mafije i nacionalnih političara. Ali istražitelji tek trebaju utvrditi da takvo otkriće postoji.

Policija je u četvrtak navečer ušla u još jedno moguće skrovište, a desetine TV kamera su to snimale.

Putovao u Španiju, Englesku, Venezuelu…

Posljednjih mjeseci Messina Denaro živio je u stambenoj zgradi. Nekoliko metara od lokalnog bara koji su posjećivali njegovi saradnici uhapšeni prošle godine u mafijaškoj istrazi. Tokom godina, istražitelji su pronašli dokaze da je također boravio u Španiji, Engleskoj i Venezueli dok je bio u bijegu.

Kad je uhapšen u ponedjeljak ujutro, upravo je bio testiran na Covid prije kemoterapije u Palermu. Tako je rekao Pasquale Angelosante, general italijanske vojne policije. Vittorio Gebbia, onkolog koji je liječio Messinu Denara pod aliasom na klinici u Palermu, rekao je da mu se zdravlje posljednjih mjeseci pogoršalo.

Istražitelji vjeruju da je mreža saradnika, visokopozicioniranih stručnjaka i lokalnog stanovništva pomogla u prikrivanju Messine Denara. Istaknuti saradnici posjeduju vjetroelektrane, odmarališta, benzinske stanice i supermarkete u okolici.

Čovjek koji je pratio Messinu Denara u bolnicu uhapšen je u prošli ponedjeljak. Najmanje dva ljekara Messine Denara također su stavljeni pod istragu.

Zdravstveni radnici i pacijenti koji su bili podvrgnuti kemoterapiji kad i Messina Denaro bili su šokirani kada su saznali istinu o njemu. Opisivali su ga kao pristojnog i dobro odjevenog. Medicinska sestra se sjetila da je jednom rekao da košulja koju nosi vrijedi 700 eura.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare