Sporazum koji su danas u Mostaru potpisali HDZ BiH i stranke okupljene oko Trojke, okazuje namjeru tih stranaka da ignoriraju Ustav FBiH
Politika

Kako je SDA-ov Refik Lendo ‘izronio’ kao kandidat za potpredsjednika FBiH i koja dva scenarija razmatra Osmorka?

Za danas je zakazana konstituirajuća sjednica Doma naroda Federacije BiH.

Time se faktički proces formiranja vlasti približava svojoj završnoj i vjerovatno ključnoj fazi – izboru članova Predsjedništva FBiH. Iako ta tačka neće biti na današnjem dnevnom redu, sjednica bi trebala pokazati da Osmorka ima ozbiljnu većinu.

Međutim, poznato je da je SDA na sumnjiv način došla do 12 delegata u Klubu Bošnjaka, čime jedina ima pravo predlaganja (pot)predsjednika. A, prema trenutnim zakonskim rješenjima, potrebno je da sva tri člana izglasaju mandatara.

Time je SDA došla u poziciju da blokira izbor nove vlasti koju čini koalicija Osmorke i HDZ-a, koja ujedno ima i komotnu većinu u oba doma Parlamenta FBiH.

Zanimljivo je da je SDA na zadnjoj sjednici Predsjedništva stranke odredila da kandidat za potpredsjednika bude Refik Lendo.

Ranije je sve ukazivalo na to da će povjerenje ponovo biti dato Meliki Mahmutbegović. Međutim, došlo je do obrata.

Prema određenim nezvaničnim informacijama, Mahmutbegović je odbila novi mandat i to zbog plana SDA da blokira formiranje vlasti.

Navodno je Mahmutbegović svjesna da bi blokadom, koju bi morala direktno ona izvršavati, došla i na radar OHR-a iz kojeg je najavljeno da neće tolerirati niti dopuštati bilo kakve blokade.

Upravo zato je, navodno, pala odluka da kandidat bude Refik Lendo. Lendo je u penziji i njegova politička karijera već na izmaku tako da mu ni eventualne sankcije ili neke druge akcije OHR-a neće nanijeti preveliku štetu.

S druge strane, unutar Osmorke još uvijek nije donesen stav kako se postaviti prema prijedlogu SDA. Jedan dio zagovara da se Lendo izglasa, jer bez Osmorke SDA ne može imenovati potpredsjednika u Predstavničkom domu. Time bi se SDA stavila u fokus i pod pritisak. Drugi dio pak zagovara da se ne imenuje SDA-ov kadar i tako pritisak prebaci na OHR od kojeg se očekuje da pronađe rješenje za novonastalu situaciju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
3 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Sujleman III
Sujleman III
2 mjeseci

vidi se po slici da je ”izronio”

Sujleman III
Sujleman III
2 mjeseci

ako je ovo što esedea može ponuditi ako najbolje onda su i zaslužili da budu opozicija

Sujleman III
Sujleman III
2 mjeseci

”ironio” majstor ronjenja