Svijet

Kako je Velika Britanija nadmudrila EU za vakcine? Procurili su detalji tajnih dogovora i prljavih poslova

Britanske vlasti tajno su dozvolili korištenje britanskog opskrbnog lanca vakcinom AstraZenece za Australiju, a zauzvrat dobili milione doza vakcine iste kompanije iz Indije, objavio je Daily Telegraph.

Više izvora listu je potvrdilo da je AstraZeneca – britansko-švedska farmaceutska kompanija – dobila mogućnost korištenja vlastitih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju najmanje 717 hiljada doza vakcine namijenjenih Australiji. Najmanje dvije isporuke obavljene su u februaru i martu, u razdoblju kada je Bruxelles počeo uvoditi strože kontrole proizvođača vakcina i tražio da Velika Britanija prerasporedi dio svojih zaliha kako bi se nadoknadio manjak doza AstraZenece u EU, koja je tada bila suočena s ogromnim kašnjenjima AstraZenece u isporuci dogovorenih količina.

Britanska je vlada opetovano odbacivala takve zahtjeve, a kompanija je tvrdila kako u ugovoru koji su potpisali s Britancima stoji klauzula koja ih onemogućava da vakcinu proizvedenu u Velikoj Britaniji distribuiraju dalje. Istovremeno je Bruxelles insistirao da u ugovorima EU s AstraZenecom izričito stoji da u Uniju moraju pristizati doze proizvedene i u britanskim pogonima.

Unatoč tomu, otkrivaju novinari Telegrapha, AstraZeneca je dobila tajno odobrenje britanskih vlasti da vakcine umjesto u EU izveze u Australiju. U zamjenu za tu “uslugu”, Britanci su dobili pristup oko deset miliona doza vakcina koje je proizveo indijski Serum Institute, najveći svjetski proizvođač vakcina koji proizvodi velike količine doza za AstraZenecu, prenosi Jutarnji.

List objašnjava kako je Velika Britanija ovakvu situaciju smatrala idealnim rješenjem jer se kompanija obvezala nadoknaditi bilo koji eventualni manjak vakcina, a Australija, koja je jedan od najvećih britanskih saveznika, dobiva potrebnu vakcinu. Velika Britanija od AstraZenece je naručila oko 100 miliona doza, a u martu je u zemlju stiglo oko pet miliona doza iz Indije. No, upitno je hoće li se opskrba vakcinom iz Indije nastaviti s obzirom na to da ta država proživljava velike probleme sa zarazom te bilježi više od 400 hiljada novozaraženih dnevno.

Telegraph ističe kako nije poznato je li Australija jedina svjetska država koja je profitirala iz ovakve vrste dogovora s Velikom Britanijom, dodajući kako obje države odbijaju službeno komentirati priču pod izlikom da se radi o “vrlo osjetljivoj temi”. Ipak, premijer Boris Johnson potvrdio je da će Velika Britanija biti spremna podijeliti svoje viškove sa Covaxom, sistemom koji pomaže siromašnijim zemljama koje si ne mogu priuštiti pristup dostatnim zalihama vakcina.

Velika Britanija dosad je naručila oko 517 miliona doza vakcina različitih proizvođača, što je više nego dovoljno za cjelokupnu populaciju. No, za vjerovati je da će praksa tajnih dogovora s Australjom razbjesniti Evropsku komisiju, koja je nedavno podnijela tužbu protiv AstraZenece zbog kašnjenja s isporukom vakcina, što je kršenje potpisanog ugovora. Kompanija to demantira tvrdeći da u ugovoru stoji kako će se tvrtka “dobro potruditi” da ispuni zahtjeve.

Advokati Evropske unije u srijedu su ponovili svoje zahtjeve tražeći da AstraZeneca počne izvoziti vakcinu proizvedenu u Velikoj Britaniji širom Evrope. Dok oni tvrde kako se kompanija mora pokoriti i izvršavati svoje obveze, AstraZeneca tvrdi kako nema formalnih obaveza da to učini.

Telegraph ističe kako su prvi detalji tajnog dogovora s Australijom u javnost isplivali još 8. aprila, kada je o dolasku doza iz Velike Britanije izvijestio australski Sydney Morning Herald. Prva pošiljka došla je zračnim putem 29. februara, a nakon tih 300 hiljada doza stigao je i ostatak avionom Emiratesa.

Podsjećaju kako je do isporuke došlo sedmicama nakon što je Evropska komisija usvojila propise koji ograničavaju izvoz vakcina proizvedenog u EU, a druga pošiljka stigla je nakon što je EU službeno blokirao AstraZenecu i njezin zahtjev da isporuči 250 hiljada doza vakcine iz Italije Australiji.

AstraZeneca odbila je komentirati sve navode. Glasnogovornik britanske vlade rekao je, pak, da je proizvodnja vakcina jedan od najvažnijih međunarodnih poduhvata te da je Velika Britanija ponosna što može u njemu sudjelovati.

“Detalji bilo kojeg ugovora između nacionalnih vlada i AstraZenece su poslovna tajna”, pojasnio je.Povezani postovi: