Životni stil

Kako kuhati jaja? Velika je razlika stavljate li ih u vodu odmah ili kad prokuha

jaja se kuhaju u vodi kako kuhati jaja

Mary Frances Kennedy Fisher američka je kulinarska stručnjakinja koja je preminula 1992. godine, no njezine knjige i danas izazivaju velik interes. Tako su izdavači nedavno pripremili reizdanje njezine knjige How To Cook A Wolf iz 1942. godine. Tu ona govori o metodama kako kuhati jaja.

Smatra da je izraz 'skuhati jaja' netačan te da se tajna uspješne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuha. Pojašnjava kako u trenutku kad ubacite jaje u vrelu vodu žumance ostaje sirovo, a bjelance se odmah skuha. Cilj je kuhati sve sastavnice jaja u isto vrijeme na jednak način.

Stoga nudi dvije alternative za koje smatra da postižu bolje rezultate. Kako biste spriječili pucanje ljuske, predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a tek ga zatim stavite u vrelu vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite. Fisher napominje kako će se na taj način skuhati jednako brzo kao i kad voda krčka, no bit će bolje kuhano.

Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrijete. Čim provrije jaje je gotovo i spremno za konzumaciju. Poslije je ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njezine metode.

Jaja su na taj način meko kuhana. Zbog zdravstvene sigurnosti danas svi stručnjaci preporučuju jaja tvrdo kuhati, pogotovo maloj djeci, prenosi Mirror.