SUPLEMENTI

Kako pravilno uzimati dodatke prehrani i na šta treba pripaziti

Dodaci prehrani postali su važan aspekt suvremenog pristupa zdravom načinu života budući da nam na jednostavan način mogu osigurati sve što nam nedostaje u tijelu

Dodaci prehrani postali su važan aspekt suvremenog pristupa zdravom načinu života budući da nam na jednostavan način mogu osigurati sve što nam nedostaje u tijelu, bilo da je uzrok nedostatka vitamina i minerala određena bolest ili nedovoljno uravnotežena prehrana i način života. U nekim slučajevima čak niti uravnotežen životni stil ne može osigurati dovoljnu količinu svih vitamina i minerala. U tom slučaju suplementi su neophodni, a kako bismo iskoristili sve prednosti dodataka prehrani, važno je poznavati pravila i smjernice za njihovo pravilno konzumiranje - u nastavku navodimo najvažnije.

Dobro proučite sastav i planirajte prikladno

Prije nego što započnete s uzimanjem dodataka prehrani, važno je pažljivo proučiti njihov sastav, koncentraciju nutrijenata i funkcije koje obavljaju u tijelu. Svaki suplement ima specifične aktivne tvari koji mogu imati različite učinke na organizam te se u određenim dodacima prehrani može nalaziti više od jedne aktivne tvari. Primjerice, trebali biste izbjegavati uzimati dodatnu dozu magnezija ako se već nalazi u multivitaminu kojega pijete svaki dan, osim ako vam liječnik nije drugačije preporučio.

Važno je konzultirati se s nutricionistom ili liječnikom kako biste odabrali suplemente koji odgovaraju vašim individualnim potrebama, navodi Yale New Haven Health. Individualni pristup ključan je jer su potrebe organizma različite, a ako ne provjerite dobro sastav pojedinog suplementa, možete slučajno dobiti previše određenog vitamina ili minerala što također nije korisno za organizam.

Neki se suplementi uzimaju uz hranu, a drugi ne

Bitno je razumjeti da neke dodatke prehrani treba konzumirati uz obrok, dok se drugi bolje apsorbiraju na prazan želudac. Njihova fizikalna svojstva ključan su faktor u određivanju toga treba li suplement uzimati uz hranu ili ne. Tako ćete osigurati i da se iskoristi što je više moguće samog vitamina ili minerala, odnosno da suplementi koje uzimate neće samo proći kroz tijelo. Vitamini topivi u mastima, poput vitamina A, D, E i K, bolje se apsorbiraju uz unos hrane koja sadrži masti. Uzimanje ovih vitamina uz obrok pomaže tijelu da ih bolje apsorbira i iskoristi.

S druge strane, naše tijelo ne pohranjuje vitamine topive u vodi te ih stoga trebamo unositi svakodnevno. Dodaci prehrani poput vitamina C ili B kompleksa mogu se uzimati neovisno o obroku budući da su topivi u vodi. Međutim, iako je topiv u vodi, vitamin B12 se bolje apsorbira uz obroke, navodi WebMD. Također izbjegavajte uzimanje vitamina C i vitamina B12 istovremeno jer vitamin C može smanjiti apsorpciju B12. Ako vam trebaju oba vitamina, uzmite ih s barem dva sata razmaka.

Još jedan dodatak prehrani koji se najbolje apsorbira prije ili nešto nakon obroka je željezo. Najoptimalnije ga je uzimati jedan sat prije obroka ili dva sata nakon, savjetuje Mayo Clinic. Za osobe koje imaju osjetljiv želudac ili problema s probavom bolji je izbor uzimati sve suplemente nakon obroka kako bi izbjegli moguće nelagode.

I doba dana važan je faktor efikasnosti suplementa

Osim načina uzimanja, vrijeme unosa suplemenata ima značajan utjecaj na njihovu apsorpciju i učinkovitost, navodi Healthline. Primjerice, neki stručnjaci preporučuju uzimanje multivitamina ujutro kako bi tijelo imalo cijeli dan vremena za iskoristiti nutrijente. Također, vitamini poput onih B kompleksa daju nam dodatnu dozu energije koja bi mogla utjecati na kvalitetu sna ako se uzima kasno navečer pa ih je bolje uzimati ujutro, savjetuju stručnjaci za Good Housekeeping. S druge strane, određeni suplementi, poput magnezija, često se preporučuju uzimati prije spavanja zbog njihovog umirujućeg učinka koji može pomoći pri opuštanju i boljem snu.

Uravnotežena prehrana ne znači da trebamo izbjegavati suplemente

Iako je važno težiti uravnoteženoj prehrani bogatoj raznovrsnim nutrijentima i namirnicama, čak i uz najbolje uravnoteženu prehranu može doći do nedostatka određenih vitamina ili minerala. Kako navodi Verywell Health, najčešći simptomi općenitog nedostatka vitamina i minerala su umor, suha koža i kosa, promjene raspoloženja, pojačano krvarenje i teško zacjeljivanje rana, no simptomi se razlikuju ovisno o tome koji vam vitamin ili mineral nedostaje. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma bilo bi dobro da se obratite svom liječniku i što prije počnete uzimati ono što vašem tijelu nedostaje.

Budite sigurni da kupujete kvalitetne suplemente

Kvaliteta suplemenata ključna je za njihovu učinkovitost i sigurnost zato je od iznimne važnosti kupovati proizvode od provjerenih proizvođača i iz pouzdanih izvora. Certifikati i oznake kvalitete mogu biti pokazatelji autentičnosti i pouzdanosti proizvoda, a samo će najkvalitetniji suplementi osigurati optimalno funkcioniranje organizma.