stigao na sastanak OSCE-a

Kako su sankcije zakomplicirale Lavrovov put u Skoplje. Let mu trajao pet sati

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov doputovao je u četvrtak u Skoplje, glavni grad Sjeverne Makedonije, kako bi prisustvovao sastanku Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Lavrovov dolazak na skup bio je neizvjestan do posljednjeg trenutka zbog postojećih ograničenja letova ruskim avionima u evropskom zračnom prostoru i ličnih ograničenja prema ministru.

Međutim, zemlja domaćin Sjeverna Makedonija i Grčka otvorile su zračni prostor, dok je Bugarska odbila zbog toga što je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova bila u avionu, a nalazi se na listi sankcija Evropske unije.

Zbog toga je avion morao da zaobiđe Bugarsku, produživši rutu na oko 4.000 kilometara i produživši putovanje na više od pet sati.

Govoreći na konferenciji za novinare u Moskvi u srijedu, Zakharova je rekla da je ruski ministar Lavrov primio mnogo zahtjeva za sastanke u bilateralnim i multilateralnim formatima na marginama sastanka OSCE-a.

Zbog njegovog učešća, Estonija, Latvija, Litvanija i Ukrajina bojkotuju događaj.

Sastanku u Skoplju prisustvuje oko 1.000 učesnika iz 76 delegacija iz 57 zemalja članica OSCE-a.

Predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani poželio je dobrodošlicu delegacijama i zvanično otvorio sastanak.