obratio se videolinkom

Otvorena Kancelarije ruske ambasade u Banjoj Luci. Lavrov: Naše veze sa RS su u velikom usponu

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, obratio se videolinkom povodom otvaranja Kancelarije Ambasade Rusije u Banjoj Luci.

"Drago mi je što mogu da vam poželim dobrodošlicu na ceremeniji otvaranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjoj Luci.

Ogroman posao

Prije svega želio bih da čestitam mojim kolegama i našim prijateljima u Republici Srpskoj ovaj divan događaj.

Išli smo ka ovom cilju nekoliko godina. Urađen je ogroman posao čiji su rezultati vidljivi danas. Trenutak je zaista historijski. Nije svakidašnji događaj da se u svijetu otvara novo diplomatsko sjedište Ruske Federacije. Veoma nam je drago što se ovo događa u prijateljskoj RS.

Širenje diplomatskog kora u Banjoj Luci svjedoči o povećanju značaja i autoritetu RS kao učesnika u međunarodnim procesima u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Naše veze sa RS danas doživljavaju veliki uspon. Kontakti na najvišem nivou postali su redovni.

Održava se intezivan politički dijalog, uključujući i na parlamentarnom nivou", naglasio je Lavrov, koji se zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji projekta.

"Prije svega zahvalnost rukovodstvu RS i lično predsjedniku Miloradu Dodiku, koji su od samog početka posvećivali značajnu pažnju u svim pitanjima za ovu inicijativu i pružali su sveobuhvatnu pomoć njegovom najbržem rješavanju", ističe Lavrov.

Kaže da u RS posluju veliki ruski privredni subjekti, kao i da su uspostavljene značajne veze u oblasti nauke, kulture, obrazovanja i sporta.

"Prioritetnu pažnju ćemo posvećivati izgradnji rusko-srpskog hrama kao duhovnog i kulturnog centra u Banjoj Luci.

Smatramo da je ovaj projekt najvažnija komponenta za jačanje bratskih spona koja vezuje naše narode.

Razvijati kontakte

Nastavit ćemo da razvijamo kontakte između univerziteta u Rusiji i RS. Pozdravljamo početak rada Centra za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku i predavanje ruskog jezika na univerzitetu u Istočnom Sarajevu kao i djelovanje njegovog ogranka na univerzitetu u Banjoj Luci", rekao je Lavrov i zaključio:

"Mojim kolegama saradnicima u kancelariji ambasade je uvijek drago da sarađuju sa prijateljima, i otvoreni su za nove ideje kako da se još više zbližimo i proširimo uzajmano korisnu saradnju u interesu jačanja mira, stabilnosti i bezbjednosti.

Danas smo nastavili veoma važan korak u tom pravcu. Nastavimo put zajedno. Računamo na podršku od strane Gradske uprave Banje Luke, kao i rukovodstva i svih građana RS".