Puni Gas

Kalifornija uvodi zabranu prodaje benzinskih i dizelskih automobila

Kalifornija danas donosi odluku o ukidanju prodaje automobila pogonjenih fosilnim gorivima. CARB (California Air Resources bord) će tom odlukom potvrditi ranije najave kojima se Kalifornija izdvaja kao predvodnik u SAD-u kad je u pitanju elektrifikacija voznog parka, a time i smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Prema ovoj odluci će se od 2035. godine zabraniti prodaja novih automobila pogonjenih bilo benzinskim ili dizelskim gorivima. Uzevši u obzir prosječni vijek trajanja automobila od 15 godina, očekuje se kako će kalifornijske ceste do 2050. godine biti očišćene od benzinaca i dizelaša. Do tada će biti izbrisane i gotove sve benzinske pumpe, koje će ustupiti mjesto EV-punjačima i punionicama vodika. 

Prema ovom zakonu, koji uzima u obzir aktualni udio od 12 posto električnih automobila, uvodi se i zahtjev da do 2026. godine udio električnih automobila u prodaji bude 35 posto, a do 2030. čak 68 posto.

Ovom odlukom Kalifornija staje uz bok evropskim državama koje zabranu uvode već od 2030. godine. Američki mediji naglašavaju kako će ovom odlukom snažno profitirati Tesla, ali i niz proizvođača električnih automobila koji su prisutni u Kaliforniji. Posljednje informacije govore kako je još jedanaest država iskazalo interes za uvođenjem zabrane prodaje novih automobila na fosilna goriva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare