Šarena planeta

Kapetan Kirk iz ‘Zvjezdanih staza’ najstarija osoba koja je ikada otputovala u svemir

William Shatner, legendarni glumac kojeg znamo i kao kapetana Kirka iz “Zvjezdanih staza” postao je najstarija osoba koja je ikada putovala u svemir. Zahvaljujući pozivu Jeffa Bezosa i Blue Origina glumac je s ostatkom posade uživao u četiri minute bestežinskog stanja tokom 11-minutnog suborbitalnog putovanja.

“Svi u svijetu bi trebali vidjeti tu ljepotu, ovo se razlikuje od svega što sam doživio”, rekao je 90-godišnji glumac kada je sletio natrag.

Jeff Bezos ga je dočekao i zagrlio kada je izašao iz kapsule i nazdravili su šampanjcem sretan povratak.

“Jedina stvar koja ima veze s mojim godinama i može biti prepreka je ako imate artritis teško ćete ulaziti i izlaziti iz sjedala u ovom vozilu”, rekao je nedavno Shatner novinarima.

S njim su danas u svemir otputovali i Chris Boshuizen, suosnivač Planet Labsa i bivši inženjer NASA-e inženjer, Glen de Vries iz francuske softverske firme Dassault Systèmes, i Audrey Powers, potpredsjednica misije i operacije letenja Blue Origina. Na let su trebali u originalu krenuti u ponedjeljak, ali jak vjetar im je poremetio planove i sve je bilo odgođeno.

“Postoji ta mistika boravka u svemiru kada ste u bestežinskom stanju i tako blizu zvijezdama. Mislim da će me oduševiti pogled na svemir. Želim pogledati tu kuglu i cijeniti njezinu ljepotu”, rekao je 90-godišnji glumac.Povezani postovi: