Region

Kavasaki sindrom se pojavio kod djece i u Srbiji

Kavasaki sindrom koji se pojavio u zemljama Evrope i SAD-a kod djece koja su preležala koronavirus zabilježen je i u Srbiji.

Ali, on ne bi trebao zabrinjavati roditelje jer je ovo izuzetno rijetka bolest koja je izlječiva ukoliko se ustanovi na vrijeme.

“U svakom slučaju roditelji ne trebaju brinuti, jer i ako se javi ovaj poremećaj, on se liječi ako se na vreme uoči. Roditelji se trebaju javiti ljekaru onog trenutka kada osjete da dijete ima temperaturu a da ne znaju zbog čega, ako se javljaju ospe i druge promjene karakteristične za kavasaki”, kaže za “Sputnjik” Ida Jovanović, načelnica kardiologije Univerzitetske dječje klinike u Beogradu.

Jovanović dodaje da razlog za pojavu ovog sindroma nije oslabljen imunitet, već imuna reakcija koja je individualna, i kaže da se on može pojaviti i kod djece koja su potpuno zdrava, a nakon što preleže neku infekciju dođe do do pojave ovog fenomena.

Prema riječima načelnika pulmologije Instituta za majku i dijete Predraga Minića, pojava kavasaki sindroma je sa epidemijom koronavirusa postala atipična. Češće se javljaju pacijenti stariji od 5 godina koji imaju samo neke od simptoma.

Na Institutu za majku i dijete trenutno se nalaze dva pacijenta sa kavasaki sindromom koja se uspješno liječe. Oba pacijenta prema svjedočenju sagovornika Sputnjika imala su koronavirus, odnosno kod jednog je test bio pozitivan a kod drugog lažno negativan, jer je ustanovljeno prisutstvo antitijela. Oba pacijenta su starija od pet godina i imala su samo neke od simptoma.

“Kod nas je to relativno česta stvar na Institutu. Sigurno oko 10 do 15 djece tokom godine ima kavasaki bolest. A sada je manji broj te tipične djece, djece ispod pet godina, a ima ovih drugih. Tako je to i u svijetu primijećeno“, ukazuje njihov sagovornik.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare