Vijesti

Kazaz za Raport: Sramotno za Puljića, ali nije mu ovo prvi put

„Kao i drugi toposi revizionističke historiografije i ideoloških igara, i Bleiburg je mjesto sticanja političkih poena za one koji podržavaju, rehabilitiraju ili proširuju ustašku ideologiju u društvenom polju, ali i za one koji na kritici Bleiburga, s lažnih partizansko-komunističkih ili nekih drugih pozicija, kritiziraju Bleiburg da bi ušićarili koji politički poen.

Ono što začuđuje u misi u Sarajevu jeste da je vrh crkve, na čelu sa Vinkom Puljićem, stao, htijući ili ne, sasvim svejedno, na stranu zločinačke ideologije“, kazao je ovo za Raport profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz komentirajući održavanje mise za žrtve Bleiburga u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Bleiburg, kaže, nije mjesto mira i nije mjesto odavanja počasti mrtvima. Upravo suprotno. Bleiburg i način na koji se obilježava je mjesto proizvodnje mržnje, kako u samoj Hrvatskoj, tako i na evropskom kontitentu.

Prst u oko kulturi pamćenja i kulturi mira

U samoj Bosni i Hercegovini, kaže profesor Kazaz, Bleiburg je prst u oko kulturi pamćenja i kulturi mira. Umjesto da se suočimo sa praksama zločina, mi ih na ovaj način podržavamo i omogućujemo da one nekad u budućnosti iznova ožive.

„Sramotno za gospodina Puljića. Baš kao što kritika Bleiburga ne vidi nikakav problem u vlastitoj kulturi pamćenja, koja također posjeduje takva mjesta mržnje, umjesto suočavanja sa odgovornošću za zločin, ona insistira na apsolutnoj nevinosti zločina“, kaže profesor Kazaz.

Komentirajući izjavu gradonačelnika Abdulaha Skake, Kazaz kaže da valja istaći da žrtve Bleiburga nisu žrtve komunističkog režima, nego su partizanske žrtve.

„U tom trenutku kad je počinjen zločin u Bleiburgu nema nikakvog govora o uspostavi režima. Među tim žrtvama u Bleiburgu je veliki broj onih koji su u Jasenovcu, na primjer, napravili genocid, ne samo nad Srbima, i koji su u Koncentracionom logoru Jasenovac proizvodili sapun od ljudskog organizma. Prema tome, kad se raspravlja o Bleiburgu, nipošto se ne bi se smjelo slušati takve nedotupavne osobe kakav je Abdulah Skaka, s minimalnim obrazovanjem, a da ne govorim o koeficijentu inteligencije“, kaže profesor Kazaz.

Govoreći o Bleiburgu, kaže da je to mjesto prekomjerne osvete koje nije karakteristično samo za partizanski pokret, nego je karakteristično za antifašizam koji je recimo vršio prekomjerna bombardovanja njemačkih gradova, ili vršio, na primjer, zločine na rijeci Elbi nad 100.000 njemačkih vojnika koji su pokušali da se predaju Saveznicima.

„Bleiburg spada u tamne mrlje antifašizma, koji je porazio fašizam kao najveće moguće ljudsko ideološko zlo u povijesti. Tako treba pamtiti Bleiburg, kao trenutak u kome pobjednik pada u neku vrstu etičkoga poraza, ponesen svojom slavom i žudnjom za osvetom. Namjesto pravde i postupka suđenja zločincima, partizani su, jednostavno govoreći, se odlučili za osvetu, kao i Amerikanci i Sovjeti u Njemačkoj, kao uostalom i Amerikanci bacanjem atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

Te tamne mrlje antifašizma, nužno je da oni koji ga zastupaju, a spadam u te, priznaju sebi i dožive tako da kažem etičko pročišćenje nakon tog priznanja. Jednostavno govoreći, Bleiburg bi morao biti mjesto opomene za zločinačke ideologije, ali i za našu prekomjernu, nepotrebnu, ishitrenu odluku da zločine kaznimo zločinima“, kazao je profesor Enver Kazaz.

Rehabilitiranje zločinaca u cilju demonizacije komunizma

Katolička crkva u BiH, kao i u Hrvatskoj, kao i druge crkve i džamije na Balkanu, ocjenjuje profesor Filozofskog fakulteta, vrlo rado postaju ideološkim instrumentima i vrlo rado vole u cilju demonizacije komunizma baratati takvim potezima koji nužno rehabilitiraju zločince.

„Nije ovo prvi put Puljiću, ne zaboravimo da je on govorio da je ratni zločinac Dario Kordić pun duha svetoga, ne zaboravimo da se katolička crkva vrlo često ponašala kao instrument HDZ-ove rigidne politike i ne zaboravimo da je Puljić kao i drugi vjerski "dostojanstvenici" vrlo često bio na strani onih sila koje su poražene u povijesti, ali koje se neprestano dešavaju i čija se ideologija održava u sadašnjosti. Ne iznenađuje me Puljićev potez, naprotiv on je zakonomjeran za ono što rade religijske institucije na području naše regije“.