Sport

Ko će ispasti iz Premijer lige BiH ako pet klubova bude imalo isti broj bodova?

Premijer liga Bosne i Hercegovine ulazi u posljednje kolo. Posljednjih 90 minuta za neke će značiti da mogu predahnuti i mirni otići na godišnji odmor, dok će za druge ipak biti ostvarenje crnih slutnji koja im je prijetila mjesecima.

Posljednje, 33. kolo, može donijeti mnogo kombinacija, ali ono što za sada znamo jeste da je ekipa Leotara u najtežoj poziciji. Trebinjci imaju 31 bod nakon 32 kola i za sigurnom zonom zaostaju tri boda. Da stvari po njih budu još teže, u posljednjem kolu igraju protiv Širokog Brijega koji mora pobijediti i nadat se kiksu Željezničara kako bi se plasirao u Konferencijsku ligu.

Od ekipa koje imaju realinije šanse da ostanu u ligi, za sigurnu zonu borit će se Sloboda, Posušje, Sloga Doboj, Igman Konjic i Tuzla City.

Zanimljivo da sve te ekipe, osim Slobode, imaju 34 boda. Tuzlaci imaju 32.

Teško, ali postoji šansa da nakon posljednjeg sudijskog zvižduka u sezoni svih pet ekipa ima isti broj bodova - 35.

To bi bilo moguće ako bi Sloboda pobijedila Željezničar, a ekipe koje su ispred nje remizirale.

U tom slučaju kreirala bi se mini tabela tih ekipa nakon čega bi najgore prošla Sloboda koja bi ispala jer bi imala 14 bodova. Zanimljivo, najviše bodova u toj tabeli imalo bi Posušje - 20.

Naravno, u tim okolnostima Leotar bi ispao bez obzira kako završio utakmicu protiv Širokog.

Spomenimo i to da Sloboda u posljednjem kolu igra protiv Željeznilčara i neće joj biti uopće lako ostvariti prijeko potrebnu pobjedu. Plavima također trebaju bodovi jer bi u tom slučaju osigurali Konferencijsku ligu, a u suprotnom bi strahovali za rezultat iz Trebinja.