Sport

Ko će kupiti Manchester United. Britanski milijader ili ulagači s Bliskog istoka?

Ko će kupiti Manchester United? Jim Ratcliffe borit će se s privatnim katarskim investitorima i američkim konzorcijima za vlasništvo nad engleskim nogometnim gigantom.

Britanski milijarder i veliki navijač Uniteda osigurao je podršku dva najveća zajmodavca na Wall Streetu da finansiraju njegov posao u nogometu.

Manchester United: Najmanje četiri kandidata

Najmanje četiri ozbiljna kandidata pojavila su se prije roka 17. februara s formalnim ponudama koje se očekuju iznad pet milijardi funti (5,64 milijarde eura) kako bi privukle američku porodicu Glazer na prodaju kompletnog kluba.

Telegraph Sport prenosi da bogati katarski pojedinac i drugi investitori ozbiljno razmatraju ponudu.

Ratcliffe je u međuvremenu dao dosad najjaču naznaku da ima potrebna sredstva. Nekoliko sedmica je pregovarao s dvije uspješne investicijske banke.

Goldman Sachs i JPMorgan Chase & Co spremni su podržati njegovu ponudu kreditima iznad vrijednosti Unitedovog postojećeg duga od 659 miliona funti.

Međutim, britanski milijarder bi mogao biti prisiljen prihvatiti visoke kamate na osigurano finansiranje duga. Investicijski bankari s obje strane Atlantika bore se s nedostatkom poslova otkako su centralne banke povećale kamatne stope kako bi se uhvatile ukoštac s inflacijom.

Okončati prodaju prije kraja sezone

Plan aktuelnih vlasnika Uniteda je da sklope posao prije kraja tekuće sezone.

Imajući to na umu, mogu se uzeti u obzir različite cifre ovisno o tome da će će engleski velikan izboriti plasman u elitnu evropsku Ligu prvaka. Formalne ponude mogu se odnositi ili na ukupni otkup ili na manjinske udjele.

Ratcliffe je nagomilao lično bogatstvo od 6,33 milijardi funti. No, United nije bio siguran je li on spreman ispuniti traženu cijenu, nakon što je prošle godine odustao od pregovora s rivalskim Chelseajem.

Izvori sada potvrđuju da je tražio dodatnu podršku kako bi dao ponudu koja bi zasjenila sva njegova ranija ulaganja u sport.

Najveće banke Wall Streeta postale su sve aktivnije u nogometu, uglavnom zahvaljujući procvatu ovog sporta u Sjedinjenim Američkim Državama.

Od Ratcliffeovih potencijalnih suparnika za kupovinu Uniteda, izvori naglašavaju da su najozbiljniji katarski ulagači. Navodno su oni odvojeni od Qatar Sports Investment grupe, koja posjeduje francuski Paris Saint Germain.

Interes iz Saudijske Arabije

Telegraph Sport objavio je jučer kako je "nekoliko" konzorcija predvođenih američkim finansijerima privatno dalo garancije da će se nadmetati. Međutim, za sada nije objavljen njihov identitet.

Također je bilo izvještaja o potencijalnim ulagačima iz Saudijske Arabije. Saudijska vlada javno je potvrdila u novembru da će podržati ponude privatnog sektora iz zemlje za kupovinu Uniteda, ali i Liverpoola.

Saudijski interes za United nije ništa novo. Dva puta su iz ove bogate države istraživali mogućnost potpunog preuzimanja velikana sa Old Trafforda u prošlosti.

Međutim, Glazeri su bili otvoreni samo za prodaju 20 posto udjela u klubu. Zbog toga, pregovori nikada nisu napredovali.

Procjena vrijednosti transakcije na više od pet milijardi funti opisana je kao visoka.

Međutim, uplitanje kandidata sa Bliskog istoka moglo bi se pokazati značajnim faktorom u određivanju gornje cijene.