Vijesti

Koalicija ‘Pod lupom’: Do sada izbori prolaze u korektnoj atmosferi

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" prezentovala je danas prve rezultate praćenja prijevremenih izbora za gradonačelnike/načelnike 2023. godine, uz ocjenu da se do sada sve realizira po planu i bez registrovanih većih problema.Predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom" Vehid Šehić nada se da će izbori biti praznik demokratije.

"Očekivati je da će rezultati izbora biti poznati do 20 sati. Želim vjerovati da će svaki građanin i birač izraziti svoju volju bez pritiska i u Tuzli sam mogao vidjeti da nema nikakvih problema na biračkim mjestima i to nam pruža nadu da će izbori proći u korektnoj atmosferi", rekao je Šehić na konferenciji za medije.

Izborni analitičar Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" Srđan Ostojić navodi da su sporadični problemi na biračkim mjestima blagovremeno otklonjeni, te da posmatrači Koalicije prate izborni proces.

"Jedan birački odbor u Tuzli radi u nepotpunom sastavu. Ni na jednom biračkom mjestu nije zabilježeno da nedostaje bilo šta od izbornog materijala, a na dva biračka mjesta listići nisu ručno prebrojani. Na 17,1 posto biračkih mjesta lista je postavljena, ali na njoj umjesto naziva stoji šifra političkog subjekta, na 13,7 biračkih mjesta obaveza postavljanja te liste nije ispunjena. Osigurana je tajnost glasanja, kabine su okrenute prema posmatračima. Ukupno 90,2 biračkih mjesta je otvoreno tačno u 7 sati, a preostalo do 7.15 sati", podvukao je Ostojić.

Naglašena je obaveza poštivanja izborne šutanje do zatvaranja svih biračkih mjesta.