nove tehnologije

Pod lupom: Bez elektronske identifikacije i skenera glasačkih listića izborna reforma nema smisla

Koalicija Pod lupom, u svjetlu najavljenih izmjena Izbornog zakona BiH, još jednom naglašava važnost uvođenja novih tehnologija i reforme biračkih odbora na izborima u BiH.

Iz Koalicije Pod lupom navode u saopćenju za javnost da prioritet izborne reforme mora biti sprečavanje dokazanih, nažalost ne i adekvatno sankcionisanih, izbornih krađa i prevara.

"Najbolji način za to je uvođenje novih tehnologija u izborni proces – konkretno, elektronske identifikacije birača, skenera glasačkih listića i unosa rezultata glasanja sa nivoa biračkog mjesta. Napominju da je skoro 100.000 građana BiH početkom 2022. godine potpisalo peticiju za uvođenje elektronske identifikacije birača i skenera glasačkih listića na izborima u BiH", poručuju iz Koalicije Pod lupom.

Dodatno, potrebno je hitno promijeniti način izbora članova biračkih odbora – uvesti nestranačkog predsjednika i zamjenika, te mogućnost nominovanja preostalih članova biračkih odbora suziti na parlamentarne političke subjekte.

Navedena unapređenja, navode Po lupom, sprečavaju duplo glasanje, glasanje u ime mrtvih ili neizašlih na izbore, zloupotrebu neiskorištenih glasačkih listića, dopisivanje glasova i poništavanje glasova za političke oponente, kao i druge vrste izbornih krađa i prevara počinjenih od strane stranačkih ljudi u izbornoj administraciji.

Iz Koalicije Pod lupom pozivaju političke stranke koje čine državnu vlast da ne izigravaju povjerenje i očekivanja građana, te ozbiljno unaprijede izborni proces u skladu s prioritetima i preporukama relevantnih institucija, organizacija i nezavisnih posmatrača izbora.